Konateľ Futbal Tatran Arény: Už sme v bode, keď si nemôžeme dovoliť to nestihnúť

Začatie výstavby futbalového štadióna Futbal Tatran Aréna v Prešove Základný kameň stavby poklepali takmer pred rokom. Na snímke prvý zľava konateľ FTA Rastislav Mochnacký, druhý zľava predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský, tretí zľava hore viceprezident Slovenského futbalového zväzu Richard Havrilla, štvrtý zľava dole primátor Prešova František Oľha, piaty zľava konateľ spoločnosti Sakala Ľubomír Sakala a vpravo konateľ spoločnosti Ava-stav Alexander Gyurkovics. Foto: TASR/František Iván

PREŠOV – V jeseni UEFA (Union of European Football Associations) odštartuje predaj lístkov na Majstrovstvá Európy vo futbale do 21 rokov. Pôjde o najvýznamnejšie futbalové podujatie v roku 2025, očakáva sa sledovanosť 150 miliónov divákov po celom svete. Hrať sa má aj v Prešove na štadióne, ktorý je rozostavaný. Problémy sa stavbe nevyhýbajú, cena diela sa navyšuje, čas sa kráti. Mesto hľadá zdroje.

Krajskí aj mestskí poslanci tento týždeň schvaľovali dodatky ku zmluvám o dielo Futbal Tatran Aréna (FTA). Ide o dva dodatky v celkovej sume 955-tisíc eur. O toľko teda štadión opäť zdražie.

Aké boli počiatočné investície?

Slávnostné začatie prác na novom futbalovom štadióne sa konalo v júli 2023.

Prvá etapa výstavby mala zahŕňať realizáciu hlavnej tribúny, hracej plochy, zemné práce a ďalšie úkony. Víťazná ponuka na prvú etapu bola vo výške 16,38 milióna eur. Na jej financovaní sa podieľal sumou 7,2 milióna eur Prešovský samosprávny kraj (PSK), mesto Prešov sumou 1,98 milióna eur, Slovenský futbalový zväz (SFZ) sumou 2,4 milióna eur a Fond na podporu športu dal 4,8 milióna eur.

Druhá etapa výstavby má zahŕňať realizáciu ďalších tribún, stožiarov osvetlenia, verejného osvetlenia, ako aj úpravu parkoviska Björnsonova a ďalšie úkony. Víťazná ponuka bola vo výške 4,82 milióna eur bez DPH. Jej financovanie, ako aj kompletné zariadenie štadióna, malo a stále má zabezpečiť mesto Prešov z vlastných zdrojov.

Od prvého navýšenia po súčasné

Prvé problémy so stavbou sa začali už v septembri 2023. Práce na niektorých miestach museli vtedy prerušiť. Problém mal byť podľa zhotoviteľa stavby AVA-stav kábel vysokého napätia, rozvody vody či kanalizačné prípojky.

Stavbári tiež nepočítali s likvidáciou starých tribún, na ktoré v zemi narazili, či s odvozom škvary zo starého ihriska, ktoré bolo zasypané hlinou. Všetky tieto problémy si vyžiadali peniaze navyše v sume 636 306 eur bez DPH.

V januári 2024 sa začalo hovoriť o ďalšom navyšovaní vo výške 1,5 milióna eur, čo neskôr potvrdila aj radnica. „Výstavba sa predraží, to je pravda. Avšak v porovnaní s inými investičnými akciami toto navýšenie konečnej sumy odhadujeme na jedno až dve percentá navýšenia oproti tej pôvodnej,” uviedol vtedy primátor mesta Prešov František Oľha.

Aktuálne navýšenie 955-tisíc eur je rozdelené do dvoch častí. Prvá je 565-tisíc eur, kde najväčšiu časť peňazí zhltne parkovisko na Čapajevovej ulici. „Nastali problémy vo výstavbe. Problémom je podložie, kde nevyšli skúšky únosnosti,“ povedal konateľ spoločnosti Futbal Tatran Aréna Rastislav Mochnacký poslancom na zastupiteľstvách.

Dodal, že UEFA má na parkovisko normy a požiadavky. „Požaduje 1 000 metrov štvorcových priestoru pre autá nad 3,5 tony a potom samostatné parkovisko pre osobné autá,“ vysvetlil dôvod, pre ktorý bude nutné nanovo spevniť konštrukčné vrstvy parkoviska.

Druhá časť navýšenia je vyčíslená na takmer 370-tisíc eur. V nej sa najvyššie navýšenie bude týkať zmeny osvetlenia. „Z výbojkového na LED, kde sa zmenili normy,“ upresnil Mochnacký.

Mesto Prešov ešte v januári tohto roka predpokladalo dofinancovanie stavby formou úveru. Podľa slov hovorcu mesta Michala Hudáka však na výstavbu FTA budú aktuálne rezervované financie z prebytku hospodárenia v roku 2023. “Záverečný účet nám definoval prebytok vo výške približne 2,3 milióna eur, pričom do rezervného fondu z neho poputujú dva milióny,” prezradil hovorca Prešovskému Štandardu.

Kraj z projektu vycúval. Majerský už nechce dať ani euro   

Prešovský samosprávny kraj (PSK) zo spoločnosti FTA vycúval v roku 2021, keď jeho poslanci odklepli prevod majetkového podielu, ktorý mali v tejto spoločnosti. Prevod sa týkal celého obchodného podielu krajskej samosprávy vo výške 49 percent hodnoty imania po zvýšení, teda za cenu 101 234 eur, na mesto Prešov ako druhého spoločníka. PSK sa tak už nemuselo podieľať na ďalšom financovaní projektu výstavby a budúcej prevádzky štadióna.

Aj niektorí poslanci kraja sa však 19. júna 2024 zúčastnili na kontrolnom dni v budúcej aréne. Išlo o pracovné stretnutie, médiá prizvané neboli. Podľa krajského poslanca Miroslava Benka sa hovorilo o navýšení nielen vo výške 1,5 milióna, no zaznela dokonca suma štyri milióny eur. Mesto podľa neho na mieste požiadalo kraj o finančnú súčinnosť.

Predseda PSK Milan Majerský však túto možnosť na pondelkovom krajskom zastupiteľstve zmietol zo stola. „Nevidím ani jeden dôvod, aby sme dali čo i len jedno euro navyše od schválenej sumy. UEFA, Slovenský futbalový zväz a štát by mal mať eminentný záujem na tom, aby dofinancoval to, čo ešte nie je finančne garantované. Máme dosť našich aktivít, ktoré nemáme finančne kryté, takže toto nech je naozaj strop, čo sme si pred tromi rokmi schválili,“ povedal rázne.

Zastupiteľstvo PSK dokonca v októbri 2023 zaviazalo hlavného kontrolóra kraja svojím uznesením vykonať finančnú a tematickú kontrolu Futbal Tatran Arény.

“Tematická kontrola bola už ukončená a bola zameraná na kontrolu poskytnutých dotácií z rozpočtu PSK pre FTA. Finančná kontrola ešte aktuálne prebieha a je zameraná na použitie poskytnutých dotácií z rozpočtu PSK pre FTA,” vysvetlila hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

Benko konštatoval, že všetko má v rukách mesto, no on by bol ochotný jednať. „Netreba v pomoci zatvárať dvere, no ak, tak s rozpočtom v roku 2026,“ dodal.

Koľko doposiaľ na výstavbu minuli?

Na výstavbu nového futbalového štadióna v Prešove sa doposiaľ preinvestovalo necelých osem miliónov. Podľa Mochnackého minuli všetky peniaze z Fondu na podporu športu.

„Aktuálne ostáva cca 80-tisíc eur zo Slovenského futbalového zväzu (SFZ). Od augusta pôjde prvá platba z PSK a druhá časť z mesta Prešov. Z výkonov nám ostáva 14 miliónov eur. SFZ nám už poskytlo nejaké prostriedky, ale nejaké dva milióny z ich strany by boli ešte vítané,“ vymenoval konateľ.

Minutú čiastku potvrdil aj SFZ. Z pôvodných 2,4 milióna sa doposiaľ prečerpalo 2,3 milióna. Ako uviedol hovorca SFZ Juraj Čurný, stavbu pozorne sledujú. „Práce napredujú momentálne tak, že termín dokončenia nie je ohrozený. Naša komunikácia s investorom aj so zástupcami zhotoviteľa je profesionálna a vážime si ich úsilie v záujme dokončenia diela v určenom termíne,“ dodal s tým, že zväz je pravidelne prizývaný na kontrolné dni a dostáva zápisy.

Termíny sa blížia, s kolaudáciou chcú začať na jeseň

Stavba by mala byť ukončená 28. februára 2025. Termín je daný Slovenským futbalovým zväzom, posunúť sa nedá, nestíhali by sa totiž ostatné procesy. „Už sme v bode, kedy si nemôžeme dovoliť to nestihnúť. Kolaudovať by sme chceli začať na jeseň, pretože ide o 38 stavebných objektov a pôjde to po jednotlivých častiach. Musíme to stihnúť tak, aby kolaudačný proces skončil na jar budúceho roku,“ dodal konateľ FTA.

Na otázku, či neľutuje rozhodnutie, že po niekoľkých výmenách a odstúpeniach iných konateľov napokon ostal konateľom FTA on, povedal, že už nie je čas ľutovať.

V Prešove bude hrať skupina D

Na kontrole boli už aj predstavitelia z prípravného výboru Slovenského futbalového zväzu. Vedeniu mesta Prešov ozrejmili najdôležitejšie veci týkajúce sa zápasov. „V Prešove bude hrať skupina D, už je urobený aj pavúk, dostaneme dve veľké futbalové krajiny. Očakávajú sa aj veľkí hráči. Na jeseň UEFA začína predávať lístky, v prípade Prešova to je na nedostavaný štadión,“ povedal Mochnacký.

UEFA pre Prešovský Štandard uviedla, že na plánovaní turnaja od minulého leta úzko spolupracuje so Slovenským futbalovým zväzom. „UEFA stavbu monitoruje a konzultuje s príslušnými zainteresovanými stranami a je presvedčená, že štadión bude dokončený a pripravený pred začiatkom šampionátu hráčov do 21 rokov v roku 2025,“ vyjadril sa jej mediálny tím.

Toto presvedčenie stopercentne nezdieľa krajský poslanec Marek Hrabčák, ktorý apeluje na mestských poslancov, aby hľadali zdroje na dofinancovanie štadióna. „Aby sme neutrpeli medzinárodnú hanbu. Tento futbalový stánok ostane v majetku mesta Prešov, čiže ak budú hľadať zdroje v meste, stále to bude na ich projekt, ktorý im aj my odovzdáme,“ podotkol.

Nový prešovský štadión s kapacitou takmer 6,5-tisíc miest buduje galantská spoločnosť AVA-stav. Zazmluvnená cena výstavby bola na úrovni 21,2 milióna eur bez DPH (25,4 milióna eur s DPH).

Prešovský futbalový štadión v čase

Mesto Prešov má výnimočnú futbalovú tradíciu porovnateľnú s najslávnejšími mužstvami sveta. V Prešove sa nachádza najstarší futbalový štadión na Slovensku, ktorého história siaha až do roku 1899. V tom čase sa odohral prvý futbalový zápas na rovnakom mieste, kde bude stáť nový štadión.

V roku 1899 mesto Prešov darovalo športovcom lúku s rozlohou 8-tisíc štvorcových siah. V priestore pri Mlynskom jarku vyrástli pri hracej ploche najprv kabíny a klubovňa a v roku 1907 aj drevená tribúna pre 400 divákov. Neskôr od roku 1926 bolo ihrisko oplotené.

Počas II. svetovej vojny si nemecká armáda vytvorila z hracej plochy parkovisko vozidiel a počas následného sovietskeho bombardovania na Vianoce 1944 drevená tribúna ľahla popolom. Už v roku 1945 však bola opravená hracia plocha, o rok neskôr pribudol okolo ihriska plot a začala sa stavať tribúna s 1 500 sedadlami.

V roku 1947 už boli divákom k dispozícii aj dve bočné tribúny s ďalšími 1 520 sedadlami. Celkovo kapacita pred rokom 2009 bola 14-tisíc divákov, z čoho bolo 2-tisíc miest na sedenie a 12-tisíc na státie. Po čiastkových rekonštrukciách v rokoch 1994 a 2009 sa kapacita štadióna znížila na 5 410 miest, no všetky boli na sedenie.

Vizualizácia budúcej Futbal Tatran Arény v Prešove. Foto: FTA
Zatiaľ je štadión rozostavaný v tejto podobe. Foto: FB FTA
Budúce tribúny. Foto: FB FTA
Interiérové priestory štadióna. Foto: FB FTA
Konateľ FTA Rastislav Mochnacký. Foto: redakcia
Kompetentní poklepali základný kameň stavby v júli 2023. Foto: TASR/František Iván
Základný kameň stavby FTA. Foto: redakcia
Kraj z projektu odstúpil. Mesto musí hľadať zdroje samo. Na foto zľava predseda PSK Milan Majerský a primátor mesta Prešov František Oľha. Foto: redakcia
Bývalý futbalový štadión. Foto: redakcia
Moderný štadión má byť dokončený vo februári 2025. Foto: FTA

Ďalšie články
123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

Americký portál Daily Beast zverejnil uniknuté video, na ktorom republikánsky exprezident Donald Trump sediac v golfovom vozíku opisuje svoje dojmy z debaty s prezidentom Joeom Bidenom v televízii CNN. Označil ho za „zlomenú hromadu s***iek“, podľa neho ho Demokratická strana nahradí viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. „Proste skončil, viete – v tejto súťaži končí,“ hovorí...