SĽUK ukázal modernú tvár. Svetová predpremiéra vystúpenia nadchla divákov 

festival MT 2 Na martinskom festivale videli diváci v predpremiére Sľuk s novým moderným programom. Foto: Braňo Konečný

MARTIN – Z bohatej ponuky šesťdňového celoslovenského divadelného festivalu Dotyky a spojenia, ktorého organizátorom je Slovenské komorné divadlo v Martine, sme si vybrali štvrtok 27. júna. Hlavný program 19. ročníka podujatia ponúkol aj inscenáciu domáceho divadla a legendárny SĽUK prišiel so špeciálnym vystúpením.

Martinské divadlo zahviezdilo hrou Divadelník v Štúdiu SKD, ktoré praskalo vo švíkoch. Predstavenie ponúklo drsný a ironický pohľad na divadelné umenie, ale aj na spoločenské prostredie. Bolo o to pikantnejšie, že hlavnú mužskú postavu Bruscona stvárnila herečka Jana Oľhová.

Predviedla skvelý výkon, vďaka ktorému vyznela kritika tohto egocentrického a dominantného muža ešte vtipnejšie. Bruscon, herec národného divadla, ktorý prišiel na vidiek, kritizoval všetko. Nielen miesto, kde sa objavil, čiže Turzbach (Martin), ale aj svoju neschopnú rodinu a celú krajinu. Do úst si zobral každého, kto nechápe jeho geniálne herecké umenie.

Divákov pobavil aj netalentovaný a nešikovný syn Bruscona, ktorého si zahral Matej Babej a miestami predviedol až groteskné scény. Divadelník zaujal na prvý i posledný pohľad. Standing ovation na záver bol zaslúžený. Po predstavení sa konala diskusia divákov s tvorcami hry a hercami.

Fenomenálny SĽUK

O chvíľu neskôr sa centrum diania štvrtého festivalového dňa presunulo na Divadelné námestie. Po 22:00 sa tam konala predpremiéra tanečno-hudobného projektu Balady v podaní SĽUK-u, ktorý si prišlo pozrieť množstvo návštevníkov.

„SĽUK bol impozantný, považujem ho v tomto žánri za špičku. Boli sme zvyknutí, že pri jeho vystúpeniach lietajú vzduchom valašky i krásne devy, ale teraz to bol trochu iné a modernejšie. Veľmi sa mi to páčilo,“ uviedol pre Žilinský Štandard Martinčan Roman Adamják.

Dotyky a spojenia považuje za najlepšiu kultúrnu akciu v meste. „Festival sa odohráva v Národnom dome, v SKD, ale aj v iných netradičných priestoroch, plus na námestí, pričom prínosom sú tiež sprievodné akcie. Ide o výnimočné podujatie, má to top úroveň z kultúrnych podujatí v rámci celého Slovenska.“

Podľa neho jediným negatívom je to, že mesto Martin nedokáže využiť túto akciu vo svojom marketingu. Na druhej strane ho teší, že festival je lákadlom pre inteligentných ľudí a milovníkov kultúry. „Nikde nevidieť hádky, škriepky, násilie, hnev, ani to, čo nás v spoločnosti trápi,“ uzavrel.

Podujatie opäť nadchlo aj diváčku Vieru z Martina. „Som šťastná, že v Martine máme už dlhé roky takýto fantastický festival. Som jeho pravidelnou návštevníčkou a vychutnávam si ho plnými dúškami. Veľmi rada chodím aj do divadla. Klobúk dole pred organizátormi, ktorí každoročne festival vylepšujú,“ poznamenala.

Vystúpenie Sľuk-u bolo dynamické a oku lahodiace. Zdroj: Ľubomír Chochula

Festival navštevujú nielen Martinčania, ale ľudia z celého Slovenska. „Tohto roku som tu na festivale po prvý raz. Oceňujem, že sa toto podujatie vôbec koná. V Martine som bol dnes pracovne a pri tejto príležitosti som si nenechal ujsť vystúpenie SĽUK-u, lebo je to pojem na Slovensku,“ povedal pre Žilinský Štandard Marián zo Zvolena.

Manželov Verešovcov z Rajeckých Teplíc očaril festival aj vlani, a tak neváhali prísť znovu, zabezpečili si pobyt na jednu noc, aby si mohli vo štvrtok pozrieť Divadelníka aj SĽUK.

„Minulý rok bola úžasná hra Kocúrkovo z dielne SND a teraz Divadelník s Janou Oľhovou ako hlavnou postavou takisto splnil naše očakávania. No v ničom nezaostal ani SĽUK. Celkovo radi chodíme na festivaly, napríklad aj na Kremnické gagy,“ povedala pre redakciu Eva Verešová.

„Hoci SĽUK nie je úplne naša šálka kávy, je to kvalitná produkcia a zadarmo. To je pridaná hodnota tohto festivalu. S mojou polovičkou máme rovnaký vkus na hudbu a divadlo, čo nás vlastne aj spojilo,“ doplnil manželku Marek Vereš.

Obrazy Jána Dobríka

Dotyky a spojenia nie sú len o divadle, ale majú aj charitatívny rozmer. Vo vestibule novej budovy divadla sa konala benefičná výstava obrazov pre Svetielko nádeje. Vo štvrtok 27. júna pred polnocou boli z 21 vystavených diel autora, ktorým je herec a člen umeleckého súboru SKD Ján Dobrík, k dispozícii na predaj už len štyri obrazy.

„Dostal som možnosť v rámci festivalu vystavovať svoje obrazy. Ľudia si ich môžu pozrieť a kúpiť. Suma je dobrovoľná, minimálne však 50 eur. Celý výťažok z predaja obrazov pošlem organizácii Svetielko nádeje, ktorá pomáha deťom a rodičom na detskej onkológii v Banskej Bystrici,“ vyjadril sa Dobrík.

Ako nám prezradil, s maľovaním ako voľnočasovou aktivitou začal koncom roka 2023. Hlavne po tom, ako sa jeho syn Timko, ktorý od minulého leta prechádza onkologickou liečbou, vrátil na dlhší čas domov.

Martinský herec, ktorý 13 rokov pôsobil v žilinskom divadle, vysoko hodnotí úroveň tohtoročného festivalu. Ako divák si pozrel aj hru Divadelník a mal veľmi dobrý pocit z toho, že si ani nemal kam sadnúť, keďže bolo vypredané.

Jana Oľhová v hlavnej úlohe hry Divadelník, keď stvárnila Bruscona. Vľavo je Marek Geišberg. Foto: Braňo Konečný
Zaplnená sála Štúdia SKD. Foto: Braňo Konečný
Vystúpenie SĽUK-u nadchlo divákov. Foto: Braňo Konečný
Na Divadelnom námestí to večer žilo. Foto: Braňo Konečný
Herec Ján Dobrík so svojimi obrazmi na benefičnej výstave. Foto: Braňo Konečný

Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...