Ďalej idú Nemci a Švajčiari. Domáci zdolali kvalitných Dánov a Helvéti obhájcov titulu z Talianska

Nemecko - Dánsko Hráč Nemecka Kai Havertz sa teší so spoluhráčmi po strelení gólu počas osemfinálového zápasu Nemecko - Dánsko na ME vo futbale v Dortmunde v sobotu 29. júna 2024. Foto: TASR/AP

Nemeckí futbaloví reprezentanti postúpili do štvrťfinále na domácich ME. V sobotnom osemfinálovom večernom zápase potvrdili rolu favorita a triumfovali nad Dánskom 2:0.

Švajčiarski futbalisti sa stali v úvodnom sobotňajšom zápase prvými štvrťfinalistami prebiehajúcich ME, keď vyradili obhajcov titulu Talianov, ktorých zdolali 2:0.

Nemecko – Dánsko 2:0

Skóre Nemecka otvoril v 53. minúte z pokutového kopu Kai Havertz a v 68. minúte zvýšil Jamal Musiala.

Sobotňajší duel v prvom polčase prerušili pre búrku, napokon sa po približne polhodine pokračovalo. Okrem regulárnych gólov sa každý z tímov presadil aj na začiatku oboch polčasov, po preskúmaní systémom VAR neplatil presný zásah domáceho Nica Schlotterbecka v úvode zápasu a po zmene strán ani gól Joachima Andersena. Dánsky obranca krátko na to zavinil penaltu po hre rukou. V nadstavenom čase druhého polčasu pre ofsajd neplatil ani gól Floriana Wirtza.

Dáni sa tak so šampionátom rozlúčili bez jediného víťazstva, z C-skupiny postúpili po troch remízach. Nemci naopak zvíťazili v troch zo štyroch uplynulých zápasov, v A-skupine im ušli body iba v stretnutí so Švajčiarskom (1:1), ktoré v osemfinále vyradilo obhajcov titulu z Talianska (2:0).

V ďalšej fáze sa Nemci stretnú s víťazom duelu Španielsko – Gruzínsko.

Nemci začali zostra a mohli viesť už od samotného úvodu, keď si na rohový kop Kroosa nabehol Schlotterbeck. Jeho zásah hlavičkou však neplatil pre útočný faul Kimmicha, ktorý mu z cesty odstavil jedného z brániacich Dánov. Kimmich to krátko na to skúsil ďalekonosnou strelou a do šance sa po následnom rohovom kope dostal Schlotterbeck. Brankára Schmeichela vzápätí preveril nabiehajúci Havertz a po ďalšom rohovom kope aj Andrich.

Ilkay Gündogan (vľavo) z Nemecka a Thomas Delaney z Dánska bojujú o loptu počas osemfinálového zápasu Nemecko – Dánsko na ME vo futbale v Dortmunde v sobotu 29. júna 2024. Foto: TASR/AP

Dáni boli v úvodnej štvrťhodine pod veľkým tlakom, k náznaku príležitosti sa dostali iba vďaka priamemu kopu a domáca obrana ich k ničomu nepustila. Do tempa sa severania dostali zhruba v 20. minúte. Po dlhej prihrávke sa v šanci ocitol Eriksen a neskôr sa z uhla pripomenul Maehle. Eriksen mal k dispozícii aj nádejnú štandardku spoza hranice pokutového územia, trafil však len nemecký múr.

Desať minút pred koncom prvého polčasu hlavný arbiter prerušil hru a hráčov poslal do šatní, keďže v Dortmunde úradovala búrka s bleskami i krúpami. V hre sa pokračovalo zhruba po polhodine a Nemci okamžite ukázali chuť po góle. Tutovku mal na hlavičke Havertz, no zásah mu kľúčovým zákrokom odoprel Schmeichel. V snahe nezaostali ani Dáni, bočnú sieť rozvlnil Höjlund a krátko na to ho v obrovskej šanci zastavil vybiehajúci Neuer.

Na začiatku druhého polčasu sa v drese Dánska presadil Andersen, gól však neplatil pre ofsajd. Vzápätí sa Andersen ocitol v ďalšej nešťastnej situácii, keď po jeho ruke rozhodca odpískal pokutový kop pre Nemecko. Ten premenil prízemnou strelou k žrdi Havertz a domáci sa ujali vedenia – 1:0. Krátko na to mohli Nemci zvýšiť, v obrovskej šanci sa ocitol unikajúci Havertz, ale jeho strela šla tesne mimo Schmeichelovej brány.

Tutovku si však už nenechal ujsť Musiala, ktorý si nabehol na ďalekú prihrávku Schlotterbecka a dánskeho brankára prekonal strelou k vzdialenejšej žrdi – 2:0. Zhruba desať minút pre koncom hry skúsil dánsky kouč Hjulmand trojité striedanie, no jeho zverencom sa už zápas zdramatizovať nepodarilo. Naopak, na 3:0 mohol upraviť striedajúci Wirtz, no jeho gól neplatil pre ofsajd.

Osemfinále /Signal Iduna Park, Dortmund/:

Nemecko – Dánsko 2:0 (0:0)

Góly: 53. Havertz (z 11 m), 68. Musiala. ŽK: Bah, Maehle Andersen (všetci Dán.). Rozhodcovia: Oliver – Burt, Cook (všetci Angl.).

Nemecko: Neuer – Kimmich, Rüdiger, Schlotterbeck, Raum (80. Henrichs) – Andrich (64. Can), Kroos – Sane (88. Anton), Gündogan (64. Füllkrug), Musiala (80. Wirtz) – Havertz

Dánsko: Schmeichel – Christensen (81. Bruun Larsen), Andersen, Vestergaard – Bah (81. Kristiansen), Delaney (69. Nörgaard), Höjbjerg, Maehle – Höjlund (81. Wind), Eriksen, Skov Olsen (69. Poulsen)

Švajčiarsko – Taliansko 2:0

Švajčiarski futbalisti sa stali v úvodnom sobotňajšom zápase prvými štvrťfinalistami prebiehajúcich ME, keď vyradili obhajcov titulu Talianov, ktorých zdolali 2:0.

Skóre otvoril v 37. minúte stredopoliar Remo Freuler a krátko po zmene strán sa presadil Ruben Vargas.

Vo štvrťfinálovom zápase v Düsseldorfe sa Švajčiarsko stretne s úspešnejším z dvojice Anglicko – Slovensko.

Taliansky tréner Spalletti spravil po nepresvedčivých výkonoch v zostave šesť zmien a upravil aj rozostavenie 4-2-3-1 na 4-3-3. Prvýkrát na šampionáte poslal na trávnik stopéra Manciniho a krídelníka El Shaarawyho, ktorý sa v národnom drese naposledy predstavil vlani v novembri.

Už od výkopu však boli aktívnejší Švajčiari a prvú príležitosť si vypracovali v 12. minúte, keď sa po dlhej prihrávke Xhaku dostal v pokutovom území k lopte Ndoye. Jeho strela z uhla však skončila mimo talianskej bránky. Taliani mohli zaskočiť súpera po štandardnej situácii, ale Di Lorenzo by bol aj po úspešnej koncovke v ofsajdovom postavení. Donnarummu neprekvapil v 24. minúte nabiehajúci si Embolo.

Recept na taliansku obranu napokon Švajčiari našli o 13 minút neskôr, keď Vargas poslal prízemný center na Freulera a ten prekonal Donnarummu strelou k pravej žrdi – 1:0. Po faule El Shaarawyho sa ešte dostali k priamemu kopu a hoci Riederov pokus smeroval do brány, Donnarumma vytiahol skvelý zákrok.

Na nepriaznivý výkon svojich zverencov zareagoval Spaletti ihneď po zmene strán, keď El Sharawyho vystriedal Zaccagni. Švajčiari však začali tam, kde predtým skončili. Vargas spracoval Aebischerovu prihrávku na hranici šestnástky a „obaľovačkou“ k vzdialenejšej žrdi nedal Donnarummovi žiadnu šancu – 2:0.

Švajčiari sa tešia z gólu na 2:0, ktorý strelil Ruben Vargas počas osemfinálového zápasu Švajčiarsko – Taliansko na ME vo futbale v Berlíne v sobotu 29. júna 2024. Foto: TASR/AP

Vzápätí mohli Taliani znížiť, obranná hlavička Schära trafila konštrukciu brány. Švajčiari sa však nenechali zastrašiť a naďalej udávali tempo zápasu. Brankár Sommer sa pripísal prvý zákrok až v 73. minúte. Krátko na to zachránila Švajčiarov druhýkrát konštrukcia brány, keď sa k zakončeniu dostal Scamacca. Taliani v závere zvýšili aktivitu, ale výraznejšiu gólovú príležitosť nevybojovali.

Mužstvo trénera Murata Yakina je tak v Nemecku naďalej nezdolané, z A-skupiny postúpilo po výhre nad Maďarmi (3:1) a remízach so Škótmi (1:1) i domácimi Nemcami (1:1).

Osemfinále /Olympijský štadión, Berlín/:

Švajčiarsko – Taliansko 2:0 (1:0)

Góly: 37. Freuler, 46. Vargas. ŽK: Barella, El Shaarawy, Mancini (všetci Tal.). Rozhodcovia: Marciniak – Listkiewicz, Kupsik (všetci Poľ.).

Švajčiarsko: Sommer – Schär, Akanji, Rodriguez – Aebischer (90.+2 Steffen), Freuler, Xhaka, Rieder (72. Stergiou) – Vargas (71. Zuber), Embolo (77. Duah), Ndoye (77. Sierro)

Taliansko: Donnarumma – Di Lorenzo, Mancini, Bastoni, Darmian (75. Cambiaso) – Cristante (75. Pellegrini), Fagioli (86. Frattesi), Barella (64. Retegui) – Chiesa, Scamacca, El Shaarawy (46. Zaccagni)

 hlasy po zápase /zdroj: Reuters, uefa.com/:

Luciano Spalletti, tréner Talianska: „Ten gól na začiatku druhého polčasu bol pre nás ťažká rana. Neboli sme veľmi rázni, rozdielové bolo tempo. V prvom polčase sme na nich vôbec nestačili. Sú to pritom tempo a sviežosť hry, čo je rozhodujúce. Vyžaduje si to však kontinuitu a obetavosť a mnohí z nás neboli veľmi dôslední.

Gianluigi Donnarumma, brankár Talianska: „Bolí to odísť takto, všetkým sa ospravedlňujeme. Dnes sme sklamali, Švajčiari si to zaslúžili. Trápili sme sa celý zápas, v prvom polčase sme stratili príliš veľa lôpt a nechali sme im príliš veľa priestoru. Chýbalo nám všetko, dokonca aj kvalita. V druhom polčase sme mali začať dobre, ale hneď sme inkasovali gól. Treba to akceptovať, sklamali sme.“        

Breel Embolo, útočník Švajčiarska: „Som šťastný, hrdý a myslím si, že víťazstvo je zaslúžené. Zaslúžili sme si vyhrať proti tímu, s ktorým sa hrá ťažko. Boli sme kompaktní a vytvárali sme si šance. Predviedli sme naozaj dobrý výkon a skórovali sme v správnych momentoch. Na tento tím, výpravu a celú krajinu som naozaj hrdý.“

Fabian Rieder, stredopoliar Švajčiarska: „Je to skvelý pocit, pretože sme predviedli naozaj dobrý výkon. Od prvej sekundy sme ukázali, že naozaj chceme tento zápas vyhrať. Nálada je neuveriteľná, každý je šťastný a beží za niekým iným. Myslím si, že to sme ukázali aj na ihrisku.“

(tasr)


Ďalšie články