Voyeuri násilia

Páchatelia z Hamasu nachádzajú medzi západnými intelektuálmi fanatických podporovateľov. Je možné, že ospravedlnenie aj extrémneho násilia nevyplýva primárne z ideológie, ale z určitého osobnostného vzorca? To by vysvetľovalo dlhodobý vzťah medzi intelektuálnym jemnocitom a brutálnym masakrom lepšie ako pohľad na politické heslá a idey.

Hnutie Hamas oznámilo zaèiatok novej vojenskej operácie proti Izraelu Hnutie Hamas oznámilo začiatok vojenskej operácie proti Izraelu. Foto: TASR/AP

Intelektuáli sa, prirodzene, považujú za solitérov. Rozdiely nachádzajú oveľa ľahšie ako podobnosti. Isté podobnosti však existujú, a nie všetky sa dajú vysvetliť konformitou, ktorú možno pozorovať najmä v mediálnom a akademickom svete.

Patrick Bahners, publicista renomovaných nemeckých novín Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), nedávno uverejnil komentár na sieti X, v ktorom príkladne badať osobnostnú črtu, ktorá je bežnejšia medzi určitým typom západných intelektuálov než vo zvyšku spoločnosti. V každom prípade sa rozvíja v ich kruhoch, zatiaľ čo môže existovať aj u iných, ktorí nemajú prístup k prostriedkom tvorby verejnej mienky, títo však na verejnosti mlčia.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.