Dobré správy. Orbánov blok národných strán ukazuje silu

profimedia-0886168093 Zľava: Andrej Babiš, Viktor Orbán, Herbert Kickl. Foto: ALEX HALADA / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP / Profimedia

S novou alianciou Patrioti pre Európu to vyzerá celkom sľubne. Stačil jediný deň na to, aby sa k Orbánovi, Babišovi a rakúskym slobodným začali hlásiť nové posily. S Patriotmi už rokuje Salviniho Liga aj poľskí konzervatívci z PiS.

Založenie a rast aliancie európskych národných a konzervatívnych strán patrí medzi najlepšie správy roka 2024. Ak sa nový projekt presadí, padnú staré poučky o tom, že proti európskym progresívcom dnes neexistuje politická alternatíva.

Existuje. Vždy existovala. Len sa dlho nedokázala sformovať – a priniesť politické vízie, ktoré by mali širší rešpekt.

Mediálny a politický mainstream nastavil pravidlá jednoducho a manipulatívne. Progresívne strany mali ostatných hráčov buď prevychovať a zapojiť do svojich služieb – ako sa to stalo nemeckým, českým či slovenským kresťanským demokratom, alebo ich mali odpísať ako bandu extrémistov, ktorá patrí do politickej karantény.

Nič medzi tým.

Pomerne dlho im to fungovalo. Len čo vznikli úspešné národné či konzervatívne strany, ktoré nepokľakli, boli hromadne odsudzované ako „nebezpeční populisti“, „fašisti“, „extrémisti“, „krajná pravica“… Tieto nálepky sa použili aj pre dve národné frakcie v europarlamente: Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) a Identitu a demokraciu (ID).

Príchod frakcie Patrioti pre Európu, ktorú zakladal Viktor Orbán, staré šablóny výrazne prekreslí. Strany z novej aliancie už nie je možné odpísať ako extrémistov. Sú to štandardné národno-konzervatívne sily, ktoré v Maďarsku, Česku a Rakúsku vyhrali eurovoľby. A ktoré odmietajú slúžiť globalistickým a progresívnym stranám, respektíve ich dúhovej agende.

Patrioti majú na to, aby proti vládnucim európskym kádrom postavili zdravú a silnú protiváhu. Teda takú, ktorá dokáže vyhrávať voľby a vytláčať progresívnych rivalov nabok.

A zároveň takú, ktorá ponúka vlastný politický obsah. Vlastný program.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami