Macronizmus končí, Macron zatiaľ trvá

358013726_837918577690060_478337448907524281_n Foto: Macron/FB

Po druhom kole francúzskych parlamentných volieb túto nedeľu pravdepodobne nebude možné zostaviť stabilnú vládu. Povolebný chaos však bude vyhovovať práve Macronovi. Píše profesor Petr Drulák.

Nedeľňajšie prvé kolo mimoriadnych parlamentných volieb vo Francúzsku potvrdilo očakávania: vlastenecká pravica ide prudko nahor, europeizovaný liberalizmus sa rúca a radikálny progresivizmus silnie. Nie je však isté, ako sa tento trend pretaví do druhého kola volieb budúcu nedeľu.

Nemožno vylúčiť, že novým premiérom sa stane mladý predseda démonizovaného Národného združenia Jordan Bardella, ale vládnuť môžu aj progresivisti z Nového ľudového frontu, hoci s nepohodlným Macronom za chrbtom, i keď sa možno nebude dať zostaviť žiadnu vládu a následný chaos posilní pozíciu europeizovaného liberála Macrona.

Francúzska politická mobilizácia

Časť tohto pohybu vystihujú hlavné čísla: 33 percent pre Národné združenie Marine Le Penovej, 28 percent pre progresivistický Nový ľudový front a 20 percent pre Macronovu koalíciu. Tie však neprezrádzajú politickú mobilizáciu, ktorú Francúzsko zažilo, ani priepastné rozdiely, ktoré sa medzi tromi blokmi otvárajú.

K voľbám prišli dve tretiny voličov, čo je o dvadsať percent viac ako pred dvoma rokmi, keď ešte neochotne podporili znovuzvoleného Macrona. Parlamentnú väčšinu síce vtedy nedostal, ale získal dosť na to, aby mohol so svojimi straníkmi ďalej vládnuť.

Napriek svojej súčasnej porážke Macron o žiadne hlasy neprišiel. V absolútnych číslach ich má dokonca o niečo viac ako vtedy, ale zostávajúce dva bloky dokázali zmobilizovať svojich voličov omnoho razantnejšie. V porovnaní s nimi nezískal, ale stratil, a to tak, že komentátori hovoria o konci macronizmu.

Marine Le Penová vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky v meste Hénin-Beaumon počas 1. kola predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku v nedeľu 30. júna 2024. Foto: TASR/AP

Rozsah straty prezrádza štatistická projekcia ukazujúca, ako by mohol budúci parlament vyzerať. Národnému združeniu prisudzuje 250 až 300 kresiel oproti súčasným 89. Nielenže môžu počítať s trojnásobkom výsledku, ktorý bol pred dvoma rokmi považovaný za mimoriadny úspech, ale majú nádej na parlamentnú väčšinu (vyžadujúcu aspoň 289 kresiel).

Progresivisti, ktorých strany dnes disponujú 151 kreslami, by pri intervale 130 až 170 kresiel mohli skončiť na svojom. Z Macronových 250 kresiel však toho veľa nezostane, podľa projekcie môže očakávať niečo medzi 65 a 105 kreslami. Teda ani keby sa mu v nedeľu všetko vydarilo, nepriblíži sa ani k polovici dnešných mandátov.

Macronova stratégia


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami