Berlínsky lekárnik sa súdil šesť rokov. Odmietal predávať „tabletku po“

Berlínsky lekárnik Andreas Kersten čelí od roku 2018 súdnym konaniam. Pre výhradu vo svedomí totiž odmieta predávať takzvanú „tabletku po“. Vyšší správny súd v Berlíne-Brandenburgu minulý týždeň lekárnika spod obžaloby pre porušenie služobných povinností oslobodil a odvolanie lekárnickej komory zamietol.

Andreas Kersten, zdroj - youtube Berlínsky lekárnik Andreas Kersten. Foto: Youtube

„Zároveň však súd spochybnil slobodu svedomia lekárnikov v Berlíne,“ uvádza v tlačovej správe ľudskoprávna organizácia Alliance Defending Freedom (ADF).

V ústnom verdikte predsedajúci sudca vysvetlil, že „tabletka po“ je schváleným liekom a že individuálna sloboda svedomia je podriadená úlohe starostlivosti. Lekárnikovi, ktorý nevie zosúladiť výdaj niektorých prípravkov so svojím svedomím, sudca odporučil, aby sa svojho povolania radšej vzdal.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.