Geopolitická fantázia. Viete si predstaviť agresívne Slovensko?

Predstavme si nasledujúcu situáciu: ruská armáda prerazila ukrajinskú obranu a rýchlo postupuje smerom na západ. Čo urobí slovenská vláda?

DSC01345.jpg_compressed Inaugurácia Petra Pellegriniho. Foto: NR SR

Pojem geopolitika ako prvý použil švédsky sociológ Johan Kjellén v roku 1899. Vlastne je to skratka od dlhšieho názvu „politická geografia“ (Politische Geographie), ako sa to volalo pred tým. Išlo o koncepty kontroly štátov nad územím a rozdeľovania sfér ich vplyvu. Práve týmto témam venovali svoje diela Zbigniew Brzezinski, Karl Haushofer, Samuel Huntington a ďalší známi myslitelia. 

Geopolitika nie je už taká presná veda. Mnohí uznávaní odborníci ju vôbec nepovažujú za vedu a správajú sa k nej trochu znechutene, pretože autori patriaci do tejto školy sociálneho myslenia často prezentujú svoje vlastné fantázie ako realitu. Aby som sa tomu vyhol, v nasledujúcom texte to urobím naopak: znázorním skutočné trendy a možnosti v tvare fantázie alebo sna.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.