Dôležité je dostať sa na bojisko. Mnoho vojakov zomiera cestou, tvrdí režisér Sencov

Ostro rezaná tvár s roztržitým pohľadom, ktorý sa zastaví v jednom bode sotva na sekundu – tento muž na dovolenke je oddýchnutý len zdanlivo. Veď Oleh Sencov (47), režisér a poručík ukrajinskej armády, vedie už dlhé roky osobný boj s režimom Vladimira Putina.

Karlovy Vary 2.7.2024 Oleh Sencov - režisér a kameraman, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, KVIFF, MFFKV, kultura, film Oleh Sencov. Foto: Profimedia.sk

V roku 2015 bol odsúdený na 20 rokov za údajný terorizmus na okupovanom Kryme, v roku 2018 držal na protest 145-dňovú hladovku a v roku 2019 ho Kremeľ prepustil v rámci výmeny väzňov s Kyjevom. V prvej línii bojuje od prvých dní vojny na Ukrajine, od februára 2022.

Na filmový festival do Karlových Varov prišiel pred niekoľkými dňami na krátku vojenskú dovolenku. Určite ste už počuli o svetovej premiére uvedenia jeho 90-minútového filmu Real, ktorý nakrútil omylom vďaka nevypnutej kamere na vojenskej prilbe.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.