Dôležité je dostať sa na bojisko. Mnoho vojakov zomiera cestou, tvrdí režisér Sencov

Ostro rezaná tvár s roztržitým pohľadom, ktorý sa zastaví v jednom bode sotva na sekundu – tento muž na dovolenke je oddýchnutý len zdanlivo. Veď Oleh Sencov (47), režisér a poručík ukrajinskej armády, vedie už dlhé roky osobný boj s režimom Vladimira Putina.

Karlovy Vary 2.7.2024 Oleh Sencov - režisér a kameraman, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, KVIFF, MFFKV, kultura, film Oleh Sencov. Foto: Profimedia.sk

V roku 2015 bol odsúdený na 20 rokov za údajný terorizmus na okupovanom Kryme, v roku 2018 držal na protest 145-dňovú hladovku a v roku 2019 ho Kremeľ prepustil v rámci výmeny väzňov s Kyjevom. V prvej línii bojuje od prvých dní vojny na Ukrajine, od februára 2022.

Na filmový festival do Karlových Varov prišiel pred niekoľkými dňami na krátku vojenskú dovolenku. Určite ste už počuli o svetovej premiére uvedenia jeho 90-minútového filmu Real, ktorý nakrútil omylom vďaka nevypnutej kamere na vojenskej prilbe.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.