Liberálni propagandisti v prezlečení

Untitled_Artwork 261 Ilustrácia Vlado Palša/Štandard.

Propagandistov treba demaskovať, usvedčovať ich zo zaujatosti. Nechcú totiž ľuďom pomôcť utvoriť si názor, ale chcú im vhodnou selekciou informácií a poloprávd vymyť mozog. Chcú ľudí zrovnať, zoradiť a ovládnuť. Píše Ivan Hoffman.

Je zaujímavé, že médiá sú plné propagandistov, ale nikto sa k tomu nehlási. Propaganda je slovo, ktoré neznie dobre. Propagandisti preto predstierajú, že sú niečím iným. Robia, že sú reportéri, analytici, investigatívci, komentátori a vo všeobecnosti potom, že sú žurnalisti. V prezlečení za novinárov sa zamiešajú medzi ľudí a propagujú tovar, ktorý býva zastaraný, po záruke, a bez reklamy by bol nepredajný.

Propaganda za svoje pejoratívne vnímanie nevďačí len adjektívam typu „nacistická“ propaganda, „komunistická“ propaganda. Hľadíme na propagandu cez prsty hlavne kvôli našej skúsenosti so slobodou. Sloboda je nesamozrejmá, omamná, vlastne je to droga. Kto zakúsi atmosféru otvorenej diskusie, v ktorej sa hľadá pravda, tomu už nie je dosť dobré, keď sa mu niečia pravda bez diskusie vnucuje. Propagandisti ohlasujú príchod neslobody: Pravda je nájdená, ďalšiu diskusiu netreba.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami