Biden: Iba „Všemohúci" ma môže presvedčiť, aby som stiahol kandidatúru. To sa nestane

Piatkový rozhovor s Georgeom Stephanopoulosom pre ABC News prišiel v kritickom období. 81-ročný americký prezident Joe Biden sa snaží zachrániť svoju ohrozenú predvolebnú kampaň po katastrofálnom vystúpení v debate, ktorá sa uskutočnila týždeň predtým.

Trump je ochotný obetova demokraciu, len aby sa opä dostal k moci Joe Biden. Foto: TASR/AP

Situácia je odvtedy napätá. Štyria členovia Kongresu vyzvali Bidena, aby odstúpil, a do médií preniklo, že predseda senátneho výboru pre spravodajské služby Mark Warner chce zostaviť skupinu demokratických senátorov, ktorí by prezidenta požiadali, aby sa vzdal svojej kandidatúry.

Zdá sa však, že pre prezidenta USA Joea Bidena to nie je dostatočne silný hlas, ktorý by ho prinútil vzdať sa kandidatúry o znovuzvolenie. Na adresu Warnera poznamenal len: „Mark je dobrý človek a aj on by rád získal nomináciu. Máme odlišné uhly pohľadu. Rešpektujem ho.“

Biden v rozhovore trval na tom, že demokratickí lídri, ako sú Chuck Schumer, Hakeem Jeffries, Nancy Pelosiová a guvernéri štátov, ho naďalej podporujú.

Na otázku Stephanopoulosa, či by odstúpil, ak by ho títo ľudia o to požiadali, odpovedal: „Pozrite sa. Myslím, že keby zostúpil Pán Všemohúci a povedal: ‚Joe, odíď z pretekov‘, tak by som z nich odišiel, no Pán Všemohúci nepríde.“

Bývalý vysoký poradca prezidenta Billa Clintona Stephanopoulos však ďalej naliehal na Bidena. Spýtal sa ho, čo by urobil, keby mu povedali jeho priatelia a podporovatelia, že sa obávajú, že jeho kandidatúra bude stáť demokratov Snemovňu reprezentantov a Senát.

„Na túto otázku nebudem odpovedať. To sa nestane,“ odpovedal Biden.

Stephanopoulos sa Bidena spýtal aj na poslednú debatu s exprezidentom Donaldom Trumpom, ktorá sa pre Bidena neskončila dobre. Stephanopoulos citoval Pelosiovú, ktorá tento týždeň spochybnila, či Bidenovo slabé vystupovanie predstavuje epizódu alebo stav. „Bola to zlá epizóda. Žiadny náznak nejakého vážneho stavu. Bol som vyčerpaný. Nepočúval som svoje inštinkty, pokiaľ ide o prípravu, mal som zlú noc,“ odpovedal Biden.

Biden sa však vrátil z Európy 12 dní pred debatou a šesť dní strávil v prezidentskom útočisku Camp David. „Prečo to nebol dostatočný čas na oddych, dostatočný čas na zotavenie?“ spýtal sa Stephanopoulos.

„Pretože som bol chorý. Cítil som sa hrozne,“ odvetil Biden, ktorý sa podľa vlastných slov obával z nakazenia vírusom Covid-19, čo sa však nepotvrdilo. „Mal som len veľmi silné prechladnutie,“ dodal.