Tomáš: Fico hovoril o ideológii, nie o liberáloch. Vyhlasuje vojnu demokracii, oponuje Viskupič

Bez ohľadu na to, či sme v koalícii alebo v opozícii, mali by sme sa tešiť, že sa predseda vlády vrátil, povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas) v relácii TA3 V politike. Jeho oponentom v diskusii bol poslanec za SaS Marián Viskupič.

Výjazdové rokovanie 41. schôdze vlády SR v Zákamennom Erik Tomáš. Foto: Daniel Stehlík/TSAR

Na úvod relácie politici reagovali na slová premiéra Roberta Fica, ktorý v piatok na Devíne pri príležitosti osláv štátneho sviatku svätých Cyrila a Metoda povedal: „Musíme postaviť obrovskú hrádzu progresívnym a liberálnym ideológiám, ktoré sa šíria ako rakovina a vznikli asi len predvčerom. Nechcem, aby Slovensko patrilo medzi krajiny, ktoré robia zo západnej civilizácie karikatúru.“

Tomáš uviedol, že rozumie tomu, že premiér na Devíne riešil aj kultúrne a ideologické otázky, lebo si potrebujeme chrániť hodnoty a tradície. Zdôraznil, že Fico v prejave hovoril o ideológii, nie o liberálne zmýšľajúcich občanoch.

„Každý politik volí slová, ktoré považuje za vhodné, ale rozumiem tomu, že sa takto prihovoril,“ uviedol Tomáš na margo Fica. Doplnil, že práve z liberálnych kruhov zaznievajú hlasy, ktoré podľa neho spochybňujú význam Cyrila a Metoda.

„Ja ako veriaci človek nebudem vnucovať nikomu svoje hodnoty, ale očakávam, že mne nebude nikto vnucovať hodnoty liberalizmu alebo progresivizmu,“ vyhlásil Tomáš.

Pokiaľ však premiér hovoril o možnej „hrádzi proti liberalizmu a progresivizmu“ v ústave, Hlas podľa Tomáša preferuje neotváranie kultúrno-etických tém. „Pretože ešte viac to môže prispieť k polarizácii spoločnosti,“ skonštatoval minister. Dodal však, že pokiaľ ide o údajné bičovanie vášní, práve opozičné aktivity viedli k útoku na premiéra.

Ak by prišiel Smer v tejto súvislosti s návrhom na úpravu ústavy, Hlas-SD je podľa Tomáša pripravený zúčastniť sa na diskusiách. Poukázal však na to, že na zmenu ústavy sú potrebné aj hlasy opozície.

Viskupič: Prečo sa neozval Pellegrini

Opozičný poslanec z SaS Marián Viskupič sa obáva, ako predseda vlády Robert Fico psychicky zvláda následky májového útoku na jeho osobu. Povedal to v súvislosti s prejavom Fica na oslavách príchodu Svätého Cyrila a Metoda. Fico totiž výrokmi, v ktorých prirovnal progresivizmus k rakovine a hovoril o stavaní hrádze proti liberalizmu, podľa opozičného poslanca šíril nenávisť a bičoval emócie.

Marián Viskupič. Foto: Pavol Zachar/TASR

„Ja neviem inak vnímať tieto slová o tom, že liberalizmus, čo je vlastne sloboda, je rakovina, že prosto vyhlasuje fakt vojnu demokracii,“ vyhlásil Viskupič s tým, že výroky Fica boli absolútne neakceptovateľné.

„Som presvedčený, že to bolo zneužitie kresťanského sviatku a zneužitie verejnoprávnej televízie,“ podotkol.

Poslanec doplnil, že ho mrzí, že po spomenutých výrokoch sa neozval prezident Peter Pellegrini. „Chcel byť hlasom celého národa, každého jedného občana,“ pripomenul Viskupič.

O náleze Ústavného súdu

V súvislosti s nedávnym rozhodnutím Ústavného súdu SR o trestných kódexoch Tomáš podčiarkol, že väčšina novely je v súlade s Ústavou SR. „Zo 435 ustanovení noviel trestných kódexov iba v piatich prípadoch Ústavný súd konštatoval rozpor s ústavou, aj to tri z nich boli len prechodné ustanovenia,“ zdôraznil minister.

Viskupič povedal, že nález Ústavného súdu SR rešpektuje. Rozhodnutie však podľa jeho slov treba vnímať v širších súvislostiach. Pristavil sa napríklad pri prijímaní novely v skrátenom legislatívnom konaní. „Ústavný súd povedal, že s tým nesúhlasí, že by to tak nemalo byť, zároveň povedal, že tá intenzita nebola až taká, aby to znamenalo celý neplatný zákon,“ dodal.

„Nestačí len povedať, že rešpektujete rozhodnutie Ústavného súdu. Ste schopní povedať ‚Prepáčte, vážená verejnosť, že sme vás oklamali, keď sme strašili novelami trestných kódexov?‘,“ obrátil sa minister práce na diskusného kolegu Viskupiča.

Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) by podľa Tomáša „mala vrátiť diplom“, keďže označila novelu za „amnestie na zločiny“.

„Zákony bývalej pani ministerky Kolíkovej neboli ani raz označené za potenciálne protiústavné,“ pripomenul Viskupič. Ústavnosť alternatívnych trestov za drobné krádeže opozícia podľa neho nekritizovala.

Čo s dlhodobou nezamestnanosťou

Napriek podpore zamestnanosti máme na Slovensku 165-tisíc nezamestnaných, pracuje u nás takmer 105-tisíc ľudí z takzvaných tretích krajín, povedal v ďalšej časti diskusnej relácie V politike minister práce Erik Tomáš (Hlas) k téme svojho návrhu na riešenie dlhodobej nezamestnanosti.

„Musíme vyriešiť aj problém špekulácií s evidenciou nezamestnanosti, musíme nastaviť dlhodobé pracovné návyky,“ vysvetlil návrh rezortu práce. „Čo je na tom zlé, keď chceme, aby slovenskí občania pracovali?“

Poslanec Viskupič návrh ocenil s tým, „akoby ste čerpali z programu strany SaS“. „Tu treba povedať aj to b, že na druhej strane musíme dávať pozor pri zvyšovaní minimálnej mzdy, pretože to potom môže odrádzať zamestnávateľov.“

Liberálny poslanec tiež kritizoval ponuku aktivačných či verejnoprospešných prác, ktoré podľa neho vláda ponúka namiesto prirodzenej zamestnanosti.

„Bol som na hradoch, kde nezamestnaní obnovujú naše kultúrne pamiatky. Na väčšine hradov pracovali väčšinou Rómovia,“ vyhlásil Tomáš. „Oni mi ďakovali, že majú možnosť pracovať,“ dodal a vystríhal pred tým, aby sa témy rómskej nezamestnanosti nezmocnila „extrémna pravica“.

(sita, tasr, ta3, sab, im)


Rekonštrukcia cesty I. triedy medzi Golianovom a Vrábľami v nitrianskom okrese sa nielen naťahuje, ale aj predražuje. Ľudia na obchádzkových trasách šomrú nad zvýšenou dopravou, primátor Vrábeľ aj starostovia však budú požadovať opravy poškodených vozoviek.
Prejsť na článok
Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok