Evanjelium nemožno šíriť urážkami a hnevom, povedal biskup Trstenský na Mariánskej hore

Slávnostnou odpustovou svätou omšou v nedeľu vyvrcholila tradičná púť na levočskej Mariánskej hore. Celebroval ju spišský diecézny biskup František Trstenský. Podľa moderátora púte Jozefa Lapšanského sa počet pútnikov v nedeľu priblížil k 100-tisíc. Organizátori odhadujú, že návštevnosť v rámci celého pútnického týždňa prevýšila 400-tisíc ľudí.

Levoèská pú Spišský biskup František Trstenský. Foto: Veronika Mihaliková/TASR

Na púti podľa jeho slov prevládala príjemná a pokojná atmosféra, pričom bola duchovne naplnená. Pútnikov označil za trpezlivých. Medzi nimi bolo aj množstvo mladých rodín s deťmi či tínedžerov. Pred spovednicou sa celú noc tvoril rad. „Myslím si, že aj to svedčí o tom, aký význam pripisujú veriaci spovedi, sviatosti zmierenia, práve na tomto mieste – v mariánskej svätyni pri Bazilike Navštívenia Panny Márie,“ uviedol pre TASR.

Trstenský v homílii veriacich vyzval, aby urobili konkrétne predsavzatie, ktoré im pomôže prehĺbiť modlitbu. Hovoril tiež o radosti z viery. „Nebojme sa svedčiť – som kresťan – pred svojimi susedmi, spolužiakmi, kolegami v práci. Neboj sa, Slovensko, s radosťou svedčiť pred ostatnými krajinami Európy o svojej viere a kresťanských hodnotách,“ prihovoril sa pútnikom.

Mladých vyzval, aby sa nestali otrokmi smútku. „Nikto neuverí hnevlivým a agresívnym kresťanom, že milujú Ježiša. Evanjelium nemožno šíriť urážkami a hnevom,“ povedal.

Program tohtoročnej Mariánskej púte v Levoči sa začal v nedeľu 30. júna. Prepojená bola s Rokom modlitby. Jej témou bolo Nauč nás modliť sa.

Púť sa koná pravidelne pri príležitosti júlového sviatku Navštívenia Panny Márie. Levoča patrí k najstarším pútnickým miestam východného Slovenska. Korene mariánskeho kultu siahajú do 13. storočia.

(tasr)


Rekonštrukcia cesty I. triedy medzi Golianovom a Vrábľami v nitrianskom okrese sa nielen naťahuje, ale aj predražuje. Ľudia na obchádzkových trasách šomrú nad zvýšenou dopravou, primátor Vrábeľ aj starostovia však budú požadovať opravy poškodených vozoviek.
Prejsť na článok
Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok