Geopolitická mágia predmetom stredajšieho samitu NATO

Geopolitická mágia predmetom stredajšieho samitu NATO? Ukrajina sa má držať vymknutá pred bránami Aliancie – pre istotu. A zároveň ju treba ubezpečiť, že sa s ňou ráta.

Washingtonský samit NATO prebieha podľa očakávaní. Ukrajinu drží kdesi v šedej zóne – bez pozvánky na členstvo, ale s prísľubmi, ktoré predĺžia páky Západu na ukrajinské vedenie. Dvojtvárna politika NATO je pritom celkom pochopiteľná.

Na jednej strane Aliancia nemôže pozvať do svojich radov krajinu, ktorá je vo vojne s Ruskom. Znamenalo by to import vojenského konfliktu s jadrovou veľmocou do vnútra Aliancie. Na druhej strane NATO dnes nemôže priznať farbu. Teda nemôže Ukrajinu stroho odbiť.

Západ od Ukrajiny potrebuje, aby bojovala s násobne silnejším Ruskom. Aj za cenu masívnych strát životov a území, píše Dag Daniš.

Viac si prečítajte v Komentári:


Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok