Štátna kasa je stále skôr prázdna ako plná. Injekciu by mali poskytnúť tí bohatší

Minister financií Ladislav Kamenický na stredajšej vláde odkrýval, ako sa vyvíjajú resty Slovenska. A nielen to. Schválený materiál, samozrejme, priniesol aj návrhy na ich zníženie. Istú sériu opatrení, ktorá má štátu pomôcť skrotiť verejné financie, sme už pocítili všetci. Teraz sa pozornosť obracia na tých bohatších.

20240710_vlada3056495 Na snímke vľavo predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) na 43. rokovaní vlády SR 10. júla 2024 v Bratislave. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Ako vyplýva z predkladacej správy, hrubý dlh v minulom roku dosiahol 56 percent HDP, čo je dôsledkom predovšetkým posledných štyroch rokov ovplyvnených dvomi krízami – pandemickou a energetickou. Ich následkom sa v spomínanom období vyšplhal deficit štátneho rozpočtu poriadne vysoko.

Rezort financií konkretizoval aj ďalšie opatrenia, ktoré za nárastom deficitu stoja, napríklad vlaňajšie zmeny v rodinnej politike, ktoré podľa ministerstva nesúviseli priamo s reakciou na krízu. „Pod zvýšenie hrubého dlhu sa podpísal aj nárast hotovostnej rezervy, ktorá sa aj ku koncu roka 2023 udržala nad priemernou úrovňou v predkrízovom období,“ uvádza sa v materiáli.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami