Česká tenistka Barbora Krejčíková sa stala prvýkrát v kariére víťazkou ženského wimbledonu

Česká tenistka Barbora Krejčíková sa stala prvýkrát v kariére víťazkou ženského wimbledonu. Turnajová tridsaťjednotka zdolala vo finále nasadenú sedmičku Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:2, 2:6, 6:4.

èeská tenistka Barbora Krejèíková Česká tenistka Barbora Krejčíková reaguje po bodovej strate v zápase proti Talianke Jasmine Paoliniovej vo finále dvojhry žien na grandslamovom turnaji Wimbledon v Londýne 13. júla 2024. Foto: TASR/AP

Krejčíková získala druhý singlový grandslamový titul, v roku 2021 nenašla premožiteľku na Roland Garros v Paríži. Po Jane Novotnej, Petre Kvitovej a Markéte Vondroušovej je historicky štvrtá česká šampiónka vo wimbledonskom singli.

Upravila si tak bilanciu vo finále turnajov na podujatí veľkej štvorky na 2:0. Zároveň potvrdila, že českým tenistkám sa na dvorcoch All England Clubu darí, vlani v boji o titul uspela Vondroušová. Krejčíková sa stala prvou Češkou v Open ére, ktorá triumfovala vo dvojhre na dvoch rôznych Grand Slamoch. Vďaka sobotňajšiemu triumfu zinkasuje prémiu 2,7 milióna libier pred zdanením. Do rebríčka WTA jej pribudne 2000 bodov a v jeho pondelňajšom vydaní sa vráti späť do prvej desiatky.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac