Americké úrady identifikovali vykonávateľa neúspešného atentátu na Trumpa

Za sobotným pokusom o atentát na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa v Pensylvánii stojí iba 20-ročný Thomas Matthew Crooks. Informovali o tom televízne stanice CNN a Fox News s odvolaním sa na FBI.

*PREMIUM-EXCLUSIVE* TRUMP RALLY GUNMANSeen Opening Fire ...AND GETTING KILLED SECONDS LATER Foto: Profimedia.sk

Úrady už predtým avizovali, že útočník pri sebe nemal žiadne doklady a na jeho identifikáciu preto museli použiť biometrické údaje a DNA.

Podľa štátnych záznamov o stave voličov, na ktoré sa odvoláva denník New York Post, bol Crooks registrovaným republikánom. Prečo vystrelil na republikánskeho prezidentského kandidáta, nie je jasné.

Keď mal Crooks 17 rokov, daroval 15 dolárov ActBlue, politickému akčnému výboru, ktorý zbiera peniaze pre ľavicovo orientovaných a demokratických politikov, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na podanie Federálnej volebnej komisie z roku 2021.

Crooksov otec Matthew Crooks pre CNN povedal, že sa snažil prísť na to, čo sa stalo, a počká, kým sa porozpráva s orgánmi činnými v trestnom konaní, kým bude hovoriť o svojom synovi.

Strelec pochádzal z Bethel Parku, čo je dedina vzdialená asi 70 kilometrov južne od pensylvánskeho mesta Butler, v ktorom sa pokus o atentát odohral.

Podľa doterajších informácií spustil Crooks na Trumpa paľbu z pušky typu AR z neďalekej strechy počas predvolebného mítingu, ktorý Trump absolvoval ako republikánsky kandidát v novembrových voľbách na prezidenta Spojených štátov.

Nie je isté, že konal sám

Predstavitelia uviedli, že je príliš skoro povedať, či bol pokus o atentát dielom „osamelého vlka“. „Na to je ešte priskoro. Predbežne sme identifikovali jedného strelca. Nezastavíme sa pri tom. Sledujeme množstvo informácií, potrvá nejaký čas, kým to budeme môcť definitívne povedať,“ povedal George Bevins z pensylvánskej polície.

FBI skonštatovala, že prebieha aktívne vyšetrovanie, a vyzvala každého, kto má informácie, ktoré by mohli pomôcť pri objasnení skutku, aby ju kontaktoval.

Crooksovi sa podarilo vystreliť niekoľkokrát a následne bol „neutralizovaný“ tajnou službou, uviedol šéf komunikácie Anthony Guglielmi.

Na streche sa mal nachádzať niekoľko minút

Svedok, ktorý sa nachádzal na zhromaždení, povedal, že krátko po tom, ako Trump začal rečniť, videl muža, ktorý sa „plazil“ po budove. Odhadol, že muž bol na streche „tri alebo štyri minúty“, kým zazneli výstrely.

„Ukazujeme na toho chlapa,“ povedal svedok menom Greg a dodal: „Mal pušku – doslova ste ho mohli vidieť s puškou.“ Pre BBC doplnil, že on a ďalší ľudia to oznámili polícii a ukazovali naňho agentom americkej tajnej služby.

Ďalší svedkovia pre pittsburskú stanicu CBS KDKA uviedli, že tiež videli strelca a snažili sa upozorniť policajtov predtým, ako viackrát stlačil spúšť.