Muž, ktorý strieľal na Trumpa, sa objavil v reklame najväčšej investičnej firmy sveta

Thomas Matthew Crooks, ktorého FBI označila za vykonávateľa atentátu na exprezidenta Donalda Trumpa, sa v nedávnej minulosti objavil v reklame najväčšej investičnej spoločnosti sveta BlackRock. Informovala o tom americká televízna stanica CNN. Pre agentúru Reuters to neskôr potvrdila samotná firma.

Thomas Matthew Crooks v reklame BlackRock z augusta 2022. Foto: Reprofoto X Thomas Matthew Crooks v reklame BlackRock z augusta 2022. Foto: Reprofoto X

Hlavnou postavou reklamy zverejnenej pred menej ako rokom je Brian DeLallo, učiteľ zo strednej školy v Bethel Park, ktorú atentátnik navštevoval.

„Finančný blahobyt pre mňa znamená vedieť, že môžem slobodne robiť to, čo milujem,“ povedal najprv pedagóg venujúci sa ekonomike počas toho, ako sa nachádzal na chodbe a následne v triede školy. Počas toho, približne v štvrtej sekunde, sa v zábere objavil Crooks sediac v školskej lavici.

V nasledovnej pasáži, v devätnástej sekunde, sa opäť mihol Crooks počas toho, ako pozerá do zošita a následne na DeLalla. Učiteľ v tomto momente povedal, že dúfa, že v penzii na neho budú pozerať ako na človeka, ktorý spravil zo školy špeciálne miesto.

Niekoľko hodín po uverejnení tohto článku informáciu oficiálne potvrdil aj BlackRock. Spoločnosť ďalej uviedla, že sprístupní všetky videozáznamy príslušným orgánom. „Pokus o atentát na bývalého prezidenta Trumpa je ohavný,“ uviedla spoločnosť.

Reklamu z vlaňajšieho augusta stále možno nájsť aj na oficiálnom účte BlackRock na sociálnej sieti X.

Útočník podľa FBI konal sám

Nejde o jediný videozáznam, na ktorom podľa CNN vidno – teraz už nebohého – mladíka. Krátke video, ktoré jeho školský okrsok zverejnil na Facebooku v roku 2022, tiež ukázalo Crooksa, ktorý sa zúčastnil kurzu počítačového kódovania a vysvetľoval koncept tejto činnosti spolužiakom.

„Učitelia, ktorí vystupujú v oboch videách, sa odmietli vyjadriť,“ napísal tím autorov CNN.

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) v nedeľu oznámil, že útočník konal sám. Streľbu vyšetrujú ako atentát, no tiež možný čin vnútroštátneho terorizmu.

Predstavitelia FBI novinárom povedali, že úrad skúma účty podozrivého na sociálnych sieťach, na ktorých zatiaľ nenašli žiadne výhražné vyjadrenia.

Kráľ na trhu

BlackRock je medzinárodná investičná a správcovská akciová spoločnosť so sídlom v Spojených štátoch. Je najväčšou správcovskou firmou na svete, pričom hodnota ňou spravovaného majetku činí vyše 10 biliónov dolárov.

V poslednom čase je BlackRock vnímaný aj ako podporovateľ fúzie medzi tradičným finančným svetom a kryptomenami.