Schranz získal Zlatú kopačku spolu s ďalšími piatimi hráčmi

Slovenský futbalista Ivan Schranz získal Zlatú kopačku pre najlepšieho strelca majstrovstiev Európy v Nemecku. Tridsaťročný krídelník sa z nej tešil spolu s Harrym Kaneom, Georgesom Mikautadzem, Jamalom Musialom, Codym Gakpom a Danim Olmom, keďže všetci strelil na turnaji po tri góly.

Schranz strelil víťazný gól v úvodnom zápase E-skupiny s Belgickom (1:0), skóroval aj pri prehre s Ukrajinou (1:2) a Slovákov poslal do vedenia v osemfinále, v ktorom však nakoniec prehrali s Anglickom 1:2 po predĺžení.

Európska futbalová únia (UEFA) pred ME rozhodla, že jediným kritériom na zisk ocenenia bude počet strelených gólov, asistencie ani odohrané minúty sa pri hodnotení nebudú zohľadňovať, ako tomu bolo v minulosti.

Na čele historického poriadia strelcov je Cristiano Ronaldo so 14 gólmi. Tridsaťdeväťročný Portugalčan sa zúčastnil na šiestich ME a patril k najlepším strelcom turnaja v rokoch 2021 (5 gólov) a 2012 (3 góly). Francúz Michel Platini drží rekord v počte gólov na jednom európskom šampionáte – v roku 1984 skóroval deväťkrát v piatich zápasoch.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac