Pre horolezcov platia v Tatrách nové pravidlá

VYSOKÉ TATRY – Nový Návštevný poriadok Tatranského národného parku zaviedol viaceré zmeny. Patrí k nim aj zákaz vstupu so zvieraťom do viacerých lokalít, či zavedenie „horolezeckej uzávery“ na jar a na jeseň. Novinkou je aj rozdelenie horolezectva na nižšiu a vyššiu obtiažnosť. Horolezectvo nižšej obtiažnosti pritom zastrešuje aj vysokohorskú turistiku.

Turisti pod Rysmi vo Vysokých Tatrách Ilustračná snímka. Foto TASR / Milan Kapusta

Donedávna platilo, že okrem lokalít, v ktorých je zakázané horolezectvo, mohol mimo značkovaný chodník za účelom nástupu na horolezeckú túru vstúpiť ktokoľvek, kto sa preukázal preukazom horolezeckého zväzu. Dnes je však situácia iná. Návštevný poriadok TANAP-u, ktorý vstúpil do platnosti 15. decembra 2023, ale pre jarnú horolezeckú uzáveru ho začali naplno využívať až od 1. júna, špecifikuje dve skupiny horolezcov.

Návštevný poriadok presne definuje nižšiu a vyššiu obtiažnosť

Zatiaľ čo horolezectvo vyššej obtiažnosti vykonávajú od 3. stupňa (vrátane) stupnice obtiažnosti Medzinárodnej horolezeckej asociácie (UIAA), horolezectvo nižšej obtiažnosti spadá do 1. až 2.+ stupňa (vrátane) stupnice obtiažnosti UIAA.

Všetky miesta, na ktorých je možné vykonávať horolezectvo v národnom parku, sú definované v Návštevnom poriadku. Rovnako sú tu definované aj lokality, v ktorých sa horolezectvo nesmie vykonávať. Poriadok určuje, že pre prístup k lezeckému terénu použijú horolezci existujúce zvykové výstupové a zostupové trasy od najbližšieho turistického chodníka alebo náučného chodníka, a trasy čo najšetrnejšie z hľadiska ochrany prírody.

Podľa Návštevného poriadku môžu horolezectvo vyššej obtiažnosti vykonávať len horolezci, ktorí sa vopred online zaregistrujú, majú horolezeckú výzbroj a výstroj a znalosti horolezeckého terénu a naplánovanej túry.

Horolezectvo nižšej obtiažnosti môžu vykonávať len horolezci, ktorí sa musia taktiež vopred online zaregistrovať, musia mať horolezeckú výzbroj a výstroj, znalosti horolezeckého terénu a naplánovanej túry a navyše musia mať platné potvrdenie o absolvovaní základného výcviku od oprávnenej osoby.

Potvrdenia vydáva SHS JAMES

Oprávnenou osobou je v tomto prípade Slovenský horolezecký spolok JAMES. Práve potvrdenie o absolvovaní základného výcviku od oprávnenej osoby v poslednom období spôsobilo rozruch v horolezeckej komunite i komunite vysokohorských turistov, na ktorých sa toto pravidlo vzťahuje.

Podľa predsedu SHS JAMES Antona Paceka je horolezectvo nižšej obtiažnosti definované Návštevným poriadkom TANAP-u jedným z prvých krokov k zmysluplnému návštevnému poriadku, aby sa v celom priestore národného parku mohli záujmové skupiny pohybovať tak, ako by to malo byť.

„Máme pripravený celý systém vzdelávania, už začal fungovať. My sme pripravení dodržať literu Návštevného poriadku tak, aby bol funkčný,“ uviedol Pacek.

Potvrdenie o absolvovaní základného výcviku sa vyžaduje len v terénoch s nižšou obtiažnosťou. Dôvodom je podľa Paceka to, že tento terén zvládnu aj fyzicky lepšie disponovaní turisti. Na druhej strane, do terénu s vyššou obtiažnosťou už treba mať isté zručnosti, ktoré takýto turista nemá.

Horská služba nové pravidlá víta

Prijatím nového Návštevného poriadku TANAP-u sme sa podľa riaditeľa Horskej záchrannej služby Martina Matúšeka dostali do stavu, keď sú jasne stanovené pravidlá. Či sú tieto pravidlá dobré, alebo ich bude potrebné upraviť, bude jasnejšie až po skončení letnej sezóny.

„Súčasný stav nechceme zabetónovať. Nastavilo sa to, po sezóne to vyhodnotíme a keď prídeme na to, že sme niečo ‚prepískli‘ alebo utiahli, tak sme otvorení ďalšej dohode, prípadne zmenám,“ doplnil Martin Matúšek.

Podľa riaditeľa horských záchranárov takmer na každý tatranský kopec vedie horolezecká trasa, ktorá spadá do kategórie nižšej obtiažnosti. „To však znamená, že veľakrát je to trasa, ktorá je objektívne nebezpečná,“ doplnil riaditeľ horských záchranárov.

Vo Vysokých Tatrách sa podľa neho využíva približne 25 vrcholových trás, medzi nimi sú aj najvyššie končiare Tatier.

Potvrdenie možno získať viacerými spôsobmi

Podľa SHS JAMES môžu záujemcovia získať potvrdenie viacerými spôsobmi. Tým najzákladnejším je úspešné absolvovanie základného výcviku. Ide o štvordňový kurz, ktorý končí skúškou. Cena sa podľa Antona Paceka pohybuje okolo 300 eur.

Druhou možnosťou je overenie zručností, čo je dvojdňový kurz, ktorý sa taktiež končí skúškou. Ďalšie možnosti na získanie potvrdenia sú na základe predchádzajúceho absolvovania vzdelávania v oblasti horolezectva. To je však potrebné zdokladovať.

Potvrdenie môže záujemca získať aj na základe schválenia Metodicko-bezpečnostnej komisie JAMES-u. V tomto prípade ide najmä o výkonnostných športovcov alpinistov.

Poslednou možnosťou ako sa môže horolezec dostať k potvrdeniu, je jeho získanie bez posudzovania. Do tejto skupiny patria inštruktori horolezectva a skialpinizmu, či slovenskí reprezentanti v alpinizme – aj bývalí, ale i pôvodní inštruktori vysokohorskej turistiky.

Strážcovia TANAP-u podľa riaditeľa Petra Olexu už teraz v teréne kontrolujú dodržiavanie nových pravidiel pre vykonávanie horolezectva nižšej i vyššej obtiažnosti. „Robíme to formou edukácie. Upozorňujeme turistov. Zatiaľ to neriešime pokutami, snažíme sa vychovávať ľudí,“ uviedol Olexa.

Záchranári pocítili zmeny aj v teréne

Zmeny pravidiel, ktoré zaviedol nový návštevný poriadok, sa už prejavili aj v štatistikách horskej služby. Hoci celkový počet zásahov od 1. júna do 14. júla sa takmer nezmenil – tohtoročných 62 zásahov, oproti minuloročným 61 zásahom, zmenilo sa ich rozdelenie.

Toto leto klesol o 20 percent počet zásahov v teréne s vyššou horolezeckou obtiažnosťou, avšak až o 60 percent vzrástol počet zásahov v teréne s nižšou obtiažnosťou.

Taktiež o 60 percent vzrástol počet volaní, keď návštevníci potrebovali pomoc pri zablúdení alebo uviaznutí v náročnejšom teréne. Vďaka moderným technológiám, akými sú rôzne mobilné aplikácie a presné určovanie polohy, sa takýchto turistov podarilo navigovať a dostať do bezpečia či do chodeckého terénu.

Novela Návštevného poriadku TANAP-u doladí pravidlá

Problém môžu mať v súčasnosti horolezci alebo vysokohorskí turisti z iných krajín. Oprávnenou osobou na vydávanie potvrdenia o absolvovaní základného výcviku je v súčasnosti len JAMES. Aj preto spolok podľa predsedu Antona Paceka inicioval pripomienku k návštevnému poriadku, aby bolo možné akceptovať vzdelanie aj z iných krajín, v prípade, že bude spĺňať podmienky stanovené JAMES-om.

Nový návrh Návštevného poriadku TANAP-u by mal už tento týždeň zverejniť Okresný úrad Prešov, v ktorého kompetencii je vydanie vyhlášky o Návštevnom poriadku TANAP-u. Návrh bude môcť pripomienkovať aj verejnosť.

Riaditeľ Správy TANAP-u Peter Olexa naznačil, že dôjde k niektorým úpravám nielen v prípade horolezectva, ale napríklad aj v oblasti vodenia psov v národnom parku.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac