Lišiak Viktor ako škodca v bruselskom kuríne. A „mier“ ako vulgarizmus

Orbán naštval politikov, ktorí o mier nestoja a zaujíma ich len víťazstvo, teda destabilizácia Ruska, jeho rozpad a následné vyrabovanie. Z ich pohľadu je škoda kapitulovať a akceptovať čoraz tvrdšie ruské podmienky, kým sú ešte k dispozícii Ukrajinci, ktorých možno poslať do zákopov, a pokiaľ je šanca zapojiť do boja proti Rusku východné krídlo NATO. Píše Ivan Hoffman.

profimedia-0887454686 Maďarský premiér Viktor Orbán sa stretáva s ruským prezidentom Vladimírom Putinom v Kremli v Moskve 5. júla 2024. Zdroj: Vivien Cher Benko/AFP cez Profimedia

Rotujúce predsedníctvo EÚ je v praxi formalita. Predsedajúce krajiny organizujú spoločné večere a fotografovanie, na politiku ich Brusel nepotrebuje. Túto idylu narušil maďarský premiér Viktor Orbán.

Hneď na počiatku polročného maďarského predsedníctva sa tento lišiak rozhodol skomplikovať svojim európskym partnerom vojnu s Ruskom, vedenú prostredníctvom Ukrajincov. Vycestoval za prezidentom Zelenským, potom za prezidentom Putinom a následne za prezidentom Si. Vysvetlil to tým, že Maďari sú mierumilovný národ a už sa tomu vraždeniu vo svojom susedstve nemôžu nečinne prizerať.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami