WSJ: Musk povedal, že daruje 45 miliónov mesačne na podporu Trumpa

Miliardár a podnikateľ Elon Musk uviedol, že plánuje prispievať mesačne sumou približne 45 miliónov dolárov do nového fondu, ktorý bude podporovať prezidentskú kandidatúru Donalda Trumpa. Informoval o tom denník Wall Street Journal (WSJ).

Elon Musk participe à la 71ème édition du Cannes Lions au Palais des Festivals à Cannes Elon Musk. Foto: Profimedia.sk

Muskove finančné príspevky budú smerovať k politickej skupine označovanej ako America PAC, ktorá sa bude zameriavať na registráciu voličov, predčasné hlasovanie a hlasovanie prostredníctvom pošty v takzvaných swing states pred novembrovými voľbami, píše WSJ s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou.

Podľa štvrťročného finančného výkazu predloženého Federálnej volebnej komisii v pondelok večer Musk do konca júna tejto skupine s názvom America PAC neposkytol žiadne peniaze.

Správa o Muskovom prísľube pomôcť Trumpovi poraziť prezidenta Joea Bidena prišla v prvý deň Republikánskeho národného zhromaždenia v Milwaukee, kde si Trump zabezpečil dostatok delegátov na to, aby sa oficiálne stal nominantom Republikánskej strany.

Pripomeňme, že Trump v pondelok oficiálne oznámil svoj výber na viceprezidenta pre prípad víťazstva v novembrových voľbách. Stal sa ním senátor za štát Ohio James David Vance. Bývalý prezident USA svoje rozhodnutie oznámil na sociálnej sieti Truth Social, ktorú vlastní. 

Po atentáte ho podporil

Zakladateľ spoločnosti Space X Musk je jedným z viacerých podporovateľov zmieneného nového fondu.
Musk oficiálne vyjadril Trumpovej kandidatúre podporu v sobotu po tom, ako exprezident utrpel zranenia pri útoku strelca na zhromaždení v americkom štáte Pensylvánia.

„Plne podporujem prezidenta Trumpa a verím v jeho rýchle uzdravenie,“ napísal Musk na sociálnej sieti X, ktorú – vtedy ešte pod názvom Twitter – kúpil v roku 2022.

Musk povedal, že predtým v troch predchádzajúcich volebných cykloch hlasoval za demokratických kandidátov vrátane súčasného prezidenta Joea Bidena.

Demokratické politiky sa mu sprotivili

V posledných rokoch však tento technologický magnát zdôrazňoval svoju frustráciu z demokratických politík, ako je neobmedzená podpora odborov, presadzovanie gender ideológie a uvoľnená migračná politika.

Od prvého dňa Republikánskeho národného zhromaždenia zostáva Musk jediným generálnym riaditeľom biznisového rebríčka Fortune 100, ktorý plne podporuje kandidáta v prezidentských voľbách v roku 2024, píše USA Today.

(tod/tasr)