Renáta Jamrichová si zopakovala na Wimbledone finále z Australian Open

Slovenská tenistka Renáta Jamrichová si zopakovala na Wimbledone finále z Australian Open. Pridala tak druhý juniorský grandslamový titul v tejto sezóne.

V oboch prípadoch nastúpila proti Austrálčanke Emerson Jonesovej, ktorú opätovne zdolala v dvoch setoch. Sedemnásťročná hráčka však zhodnotila, že boj o titul na trávnatom dvorci bol na vyššej úrovni ako pol roka predtým na melbournskom harde.

Jamrichová získala prvý juniorský grandslam už v roku 2023. Vo finále štvorhry Australian Open (AO) vtedy zdolali spolu s Taliankou Federicou Urgesiovou japonské duo Haju Kinošita a Sara Saito. O rok na to pridala titul aj v singli. „Bol to veľmi podobný zápas ako ten v Austrálii. Hrali sme na jednom z najväčších kurtov, čo bolo pre nás obe iné a nové. Obe sme sa však tenisovo zlepšili a bol to jeden z najlepších juniorských zápasov, ktorý som absolvovala,“ uviedla na stredajšej tlačovej konferencii Jamrichová. Sedemnásťročná Slovenka sa triumfom vo Wimbledone stala iba druhou juniorkou za uplynulých desať rokov, ktorá získala viac než jeden grandslamový titul vo dvojhre.

„Myslím si, že je to fantastický výsledok. Wimbledon je méta pre tenistov a aj keď sú to juniorky, je to už druhý grandslam tento rok,“ povedal prezident Slovenského tenisového zväzu (STZ) Miloslav Mečíř. Druhým grandslamovým triumfom napodobnila Rusku Alinu Kornejevovú, ktorá v roku 2023 triufmovala na Australian Open aj Roland Garros. Jamrichová sa zároveň stala prvou Slovenkou so singlovým titulom vo Wimbledone. Po ňom si naďalej udržala prvé miesto dievčenskom rebríčku ITF World Tennis Tour.

(tasr)
        


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac