Vlastná záhradka v meste. Je to možné. Prečo však pôvodní nájomcovia vypovedali zmluvy? 

BRATISLAVA – Paradajky už nemusíte pestovať len na balkóne, môžete si ich vypestovať v prenajatej záhrade. Jedna z mestských častí Bratislavy ponúka deväť záhrad, ktorým vypršal pôvodný nájom. Predchádzajúci nájomcovia v týchto záhradách nezostali.

Záhrady hľadajú svojich nájomcov Opustená záhrada v Mestskej časti Karlova Ves. Foto: Miroslava Pavlíková

Karlova Ves vypísala obchodnú verejnú súťaž na prenájom záhrad pre tých, ktorí si chcú dlhodobo vziať do nájmu väčšiu či menšiu záhradku na pestovanie zeleniny a ovocia alebo na rekreáciu.

Pre Štandard hovorca Miroslav Špejl z Miestneho úradu mestskej časti (MČ) Bratislava – Karlova Ves uviedol: „Všetky predmetné pozemky boli prenajímané. Ich nájomcovia ukončili nájom v priebehu prvého polroka 2024.”

Čo sa stalo? Prečo bývalí nájomcovia už nechcú v prenájme ďalej pokračovať? „Počas užívania predmetu nájmu neboli nájomcovia problémoví,” začína nás do problematiky uvádzať Špejl. 

Štandard preto zisťoval, či náhodou lokalita, kde sa záhrady nachádzajú, nepatrí medzi miesta so zvýšenou kriminalitou.

Krádeže v záhradách, prebývanie ľudí bez domova či iných neprispôsobivých osôb, znečisťovanie verejného priestranstva alebo nelegálne skládky odpadu, to je len niekoľko z množstva faktorov, pre ktoré by mohli byť záhrady opäť bez nájomcov. 

Aj mestská polícia pozná tieto lokality

„Z uvedených lokalít (Devínska cesta, Dolné Krčace a Mokrohájska cesta) a ich blízkeho okolia neevidujeme zvýšenú kriminalitu ani prípady narušenia verejného poriadku. Stretávame sa v nich len veľmi sporadicky napríklad s prípadmi znečisťovania priestranstiev, vrátane nelegálnych skládok odpadu,” vyjadril sa pre Štandard vedúci oddelenia komunikácie Mestskej polície hlavného mesta SR Bratislavy Peter Borko. 

Situácie, že by sa v okolí záhrad alebo v nich zdržiavali osoby narúšajúce vážnym spôsobom verejný poriadok či občianske spolunažívanie alebo inú trestnú činnosť, ako sú napríklad krádeže, zatiaľ riešiť nemuseli. „Vo väčšine prípadov sa priestupky týkajú len oblasti dopravy,” uzatvára tému bezpečnosti v záhradkárskych oblastiach Borko. 

Hovorca Peter Borko upozorňuje na skládky odpadu pri záhradách na prenájom. Foto: Miroslava Pavlíková
Hovorca Peter Borko upozorňuje na skládky odpadu pri záhradách na prenájom. Foto: Miroslava Pavlíková

V dokumentoch, ktoré zverejnila Karlova Ves na svojich stránkach, sa okrem fotiek a presného určenia parciel nachádzajú aj podmienky obchodnej verejnej súťaže (POVS). V prípade obhliadky je tam uvedená ako kontaktná osoba Patrik Varecha. 

Ten sa však pre médiá nechcel vyjadriť a odvolal sa na Branislava Heldesa, vedúceho referátu pre komunikáciu s médiami a vzťahy s verejnosťou, ktorý sa tejto agende venuje, avšak podľa hovorcu Miroslava Špejla z MČ Karlova Ves je momentálne na dovolenke.

Termín do zaslania návrhov sa kráti

Vážni záujemcovia o prenájom záhrad majú lehotu na zaslanie svojich záväzných súťažných návrhov na prenájom konkrétnej záhrady (či už v elektronickej alebo listinnej podobe) len do 25. júla 2024.

Ako pre nás v e-mailovej komunikácii uviedol pán Špejl: „Všetky dostupné informácie nájdete na uvedenom odkaze.” V týchto dokumentoch sa o konkrétnych pozemkoch záhrad záujemcovia dozvedia potrebné údaje ako to, kde sa pozemok nachádza, aká je jeho výmera, doba a účel nájmu a samozrejme minimálna cena za m², ktorú môže záujemca o prenájom záhrady ponúknuť.

Záhrady, ktoré nemajú dlhodobo svojich nájomcov, sú zarastené. Foto: Miroslava Pavlíková
Záhrady, ktoré sú dlhodobo bez nájomcov, sú zarastené. Foto: Miroslava Pavlíková

Keďže sa nám s nikým, kto má na starosti vybavovanie záležitostí ohľadom prenájmu záhrad, nepodarilo bližšie spojiť, skúsili sme teda – ako možný záujemca o prenájom – zistiť, ktorá záhrada je najlepšia na pestovanie plodín a ktorá naopak ponúka ticho a súkromie na odpočinok, ktorý mnohí obyvatelia mesta potrebujú.

Pri niektorých záhradkách sa v POVS uvádza, že majú poškodené oplotenie. Dá sa teda dovnútra dostať aj inak, ako cez bráničku so zámkom. Ak však nechce záujemca porušiť zákon, obzrie si záhradu iba spoza poškodeného plota. 

Všetkých deväť záhrad z lokalít nad Devínskou cestou, Patrónka – Mokrohájska cesta a Dolné Krčace majú ako účel nájmu v POVS uvedené „Záhradkárske aktivity a rekreácia“.

Hovorca Špejl nám v krátkosti ešte doplnil, že pozemky nie sú určené na chov zvierat: „Prípadný drobný chov by musel byť schválený od mestskej časti a nesmel by obmedzovať okolitých susedov.” Zdôraznil tiež, že na pozemkoch nie je možné stavať stavby pevne spojené so zemou. To boli posledné informácie, ktoré sme dostali ohľadom využitia a vzhľadu záhrad.

Patrónka – Mokrohájska cesta bez súkromia

K piatim záhradám na Mokrohájskej ceste sa záujemca dostane iba peši po chodníku medzi detským ihriskom a plavárňou. Veľká parcela, ktorá je rozdelená na dvanásť menších častí, je dobre označená. 

Záhrady na prenájom v Karlovej Vsi. Foto: Miroslava Pavlíková
Záhrady na prenájom v lokalite Mokrohájska cesta. Foto: Miroslava Pavlíková

Pri všetkých častiach pozemku, ktoré sa ponúkajú do prenájmu samostatne, chýba vlastné oplotenie. Je to teda jedna obrovská záhrada, bez elektrickej energie, so studňou pre všetkých. 

Ľudia z balkónov vidia rovno na celú rozparcelovanú záhradu. Súkromie tu teda záujemca určite nenájde. Pozemok je preto vhodný výhradne na záhradkárčenie.

Okrem toho sú z druhej strany, len pár metrov od parcely, koľaje. Každú chvíľu tadiaľ prechádza vlak. Ticho medzi stromami by tu záujemca takisto hľadal márne. Pozemky záhrad na Mokrohájskej ceste sú ale z pohľadu pestovania plodín ideálnym riešením pre ľudí, ktorí si túžia vypestovať niečo sami.

V tesnej blízkosti záhrad pri Mokrohájskej ceste prechádza každú chvíľu vlak. Foto: Miroslava Pavlíková
V tesnej blízkosti záhrad pri Mokrohájskej ceste prechádza každú chvíľu vlak. Foto: Miroslava Pavlíková

V okolí parcely sa nájdu aj skládky odpadu, o ktorých nás už informoval Peter Borko z mestskej polície. Jedna taká je hneď pri vchode, čo zaručene kazí prvý dojem pri vstupe do záhrad. 

Znečisťovanie v okolí záhrad, ktoré rieši aj mestská polícia. Foto: Miroslava Pavlíková
Znečisťovanie v okolí záhrad, ktoré rieši aj mestská polícia. Foto: Miroslava Pavlíková

Najväčšiu záhradu nájdeme v oblasti Dolné Krčace

Práve táto záhrada by mohla spĺňať požiadavky na pozemok určený na odpočinok v súkromí. Avšak napr. nafukovací bazén bude problém, keďže záhrada nedisponuje pripojením na zdroj vody.

V dokumente POVS sa tiež píše, že tu nie je ani prípojka na elektrinu. Ak si teda nájomca zadováži dostatok pitnej vody, poprípade agregát elektriny, stanovanie na tomto dlhom pozemku nie je neuskutočniteľné a ticho, ktoré lokalita ponúka, predstavuje bonus. 

V záhrade v oblasti Dolné Krčace si oddýchnete aj čo to dopestujete. Foto: Miroslava Pavlíková
V záhrade v oblasti Dolné Krčace si nájomca oddýchne aj čo-to dopestuje. Foto: Miroslava Pavlíková

Ak by sa nájomca obával, že mu niekto cez poškodené oplotenie vlezie dnu, naporúdzi má ešte malú uzamykateľnú chatku ružovej farby. 

Za nie práve dokonalým oplotením sa skrýva pekná a veľká záhrada. Foto: Miroslava Pavlíková
Za nie práve dokonalým oplotením sa skrýva pekná a veľká záhrada. Foto: Miroslava Pavlíková

Ani táto záhradkárska oblasť však nie je bezchybná. V okolí pozemkov sa nachádza niekoľko nelegálnych skládok odpadu.

Ani lokalita Dolné Krčace sa nevyhla nelegálnym skládkam odpadu. Foto: Miroslava Pavlíková
Ani lokalita Dolné Krčace sa nevyhla nelegálnym skládkam odpadu. Foto: Miroslava Pavlíková

Tri záhrady nad Devínskou cestou chránia aj zúrivé psy

V blízkosti záhrad, ktoré MČ Karlova Ves ponúka do prenájmu, možno nájsť aj veľa takých, ktoré sú zanedbané a majú poškodené oplotenie. Z dôvodu zákazu vstupu na súkromný pozemok, aj napriek zničenému oploteniu, sme sa bližšie do chatiek pozrieť nemohli, aby sme zistili, či v nich niekedy bývali alebo prebývajú ľudia bez domova.

Poškodené oplotenie záhrad v oblasti nad Devínskou cestou. Foto: Miroslava Pavlíková
Poškodené oplotenie záhrad v oblasti nad Devínskou cestou. Foto: Miroslava Pavlíková

Záhrady určené na prenájom sa aj napriek zničenému oploteniu zdajú byť bezpečné. V ich blízkosti sa nachádzajú totiž rodinné domy a ďalší nájomníci, ktorí tu trávia pravdepodobne skoro celé leto. Navyše v niektorých záhradách žijú aj psy, ktoré chránia nielen svojich majiteľov, ale upozorňujú i na ľudí v okolí ďalších pozemkov. Nevýhodou týchto záhrad je, že sa k nim autom nedostanete. Výhodou je v každej z nich svojpomocne inštalovaný vodovod.  

K záhradám sa častokrát nedá dostať autom. Foto: Miroslava Pavlíková
K záhradám sa častokrát nedá dostať autom. Foto: Miroslava Pavlíková

Dostávame sa na koreň problému

Pozemky sú teda v stave, v akom sú. Získate tu ideálnu záhradu aj na pestovanie, aj na oddych. Isto sa teda nájdu Bratislavčania, ktorí nemajú na výsadbu plodín alebo malé súkromie v obkolesení stromov priestor a preto im podmienky budú vyhovovať. Z POVS sa dá vyčítať, že prenájom sa uzatvorí na dobu určitú a to na päť rokov.

Čo sa týka výšky nájomného, tá je stanovená na minimálnu sumu 2,85 eur za m². Čo to však znamená? Podľa čoho výberová komisia určí víťazného nájomníka?

„Hlavným a jediným kritériom je navrhnutá cena nájomného,” vyjadruje sa pre Štandard hovorca MČ Karlova Ves a dodáva, že „víťazný návrh musí ponúkať najvyššiu sumu zo všetkých podaných návrhov.”

Znamená to teda, že kto ponúkne za jeden m² viac, ten dostane do prenájmu konkrétnu záhradu.

Na otázku, prečo už pôvodní nájomcovia stratili o pozemky záujem, kde nastal problém, dostávame od Špejla jednoduchú odpoveď: „Problémy boli skôr v reakciách na zvýšenie ceny nájomného, o ktorom rozhodlo miestne zastupiteľstvo, s následným odovzdaním predmetu nájmu, čiže záhrady.” 

Zisťovali sme teda, či sa suma, za ktorú sa záhrady teraz prenajímajú, zvýšila až natoľko, že o ne predchádzajúci nájomcovia stratili záujem. „Pôvodné ceny sa pohybovali od 0,59 eur do 1,30 za m²,” konkretizuje Špejl. 

Takže bývalým nájomcom bol enormne zvýšený nájom a to o vyše 100 percent. Za záhradu, ktorá má 680 m² sa v minulých rokoch platilo 680 eur na rok (pri spriemerovanej sume jedno euro za m²).

Dnes je stanovená minimálna výška ceny za m² na 2,85 eur. Činí to teda sumu 1938 eur za rok, ktorú treba zaplatiť vždy rok dopredu. 

Z dokumentov, ktoré sú na internete voľne dostupné, vyplýva, že niektorí nájomcovia so zvýšením ceny súhlasili, pre iných však bola privysoká.

Záhrady, u ktorých prenajímatelia nepožiadali o predĺženie zmlúv alebo o úpravu splátkového kalendára alebo jednoducho neakceptovali zvýšenie ceny, boli ponúknuté novým nájomcom. A prečo prišlo k samotnému zvýšeniu ceny nájmu? 

Z dokumentu 8. zasadnutia Miestneho zastupiteľstva MČ Karlova Ves z 19. decembra 2023 sa môžeme v bode číslo 11 dočítať: „Čo sa týka určenia výšky nájmu, vychádzali sme z porovnania cien v súlade s novelou zákona o majetku obcí, ako aj schválenými zásadami hospodárenia, pričom sme využili porovnanie s cenami obdobnej komodity v mestských častiach Devínska Nová Ves, Lamač a Dúbravka.” Tak informovala na zasadnutí prednostka miestneho úradu v Karlovej Vsi Jana Mucsková.

Rovnako miestne zastupiteľstvo postupovalo aj so schválením obchodných podmienok verejnej súťaže týchto záhrad na 11. zastupiteľstve zo dňa 26. 6. 2024 v bodoch číslo 10 až 18. 

Ak sa rozhodnete pre nájom jednej z týchto záhrad, máte na podanie žiadosti čas už len do 25. júla 2024. Výsledky na svojich stránkach a úradnej tabuli zverejní MČ Bratislava – Karlova Ves najneskôr 10. septembra tohto roku. 


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac