„Reštaurátori“ sochy v Rači: Inšpirovali sa Mr. Beanom alebo španielskou dôchodkyňou?

RAČA - Bratislavskou mestskou časťou, známou bohatými vinohradníckymi tradíciami, otriasa už niekoľko dní nebývalý škandál. Podpísala sa pod neho skupina osôb, ktorá sa rozhodla svojvoľne „zreštaurovať" historicky cennú sochu svätého Floriána z roku 1721. Patrón hasičov, záchranárov, pekárov, hrnčiarov, kominárov a hutníkov, pripomína podľa názoru mnohých teraz skôr komiksovú postavičku Tatka Šmolka, než obľúbeného svätca.

Sv. Florián Rača Socha v pôvodnom stave na zábere z mája 2024. Foto: DHZO Bratislava-Rača

Starosta Rače Michal Drotován informoval o tom, čo sa stalo, na sociálnej sieti s tým, že všetko sa udialo bez súhlasu úradu a fary.

Poznamenal, že v prípade ohlásenia takéhoto zásahu, by tento určite neprešiel, keďže MČ už má spracovanú kompletnú umelecko-reštaurátorskú obnovu sochy v hodnote zhruba 17-tisíc eur. Komentujúcich pod statusom prekvapilo, že si nikto z domácich nevšimol zásah, ktorý hlavní aktéri museli robiť niekoľko dní.

„Istým spôsobom je to tak, keďže poniektorí si skutočne mysleli, že táto neodborná aktivita je skutočné reštaurovanie. Chybne si to vysvetlili možno aj preto, že sme pred časom informovali o zámere obnoviť sochu svätého Floriána,“ uviedol pre Štandard Drotován.

Nepodarene zrekonštruovaná socha stojí na ulici plnej rodinných domov. FB Michal Drotován

Spomenul, že dôvodom nevšímavosti mohlo byť obdobie, počas ktorého k skutku došlo, ako i neznalosť problematiky. „Bol začiatok prázdnin, okrem toho, nie každý dokáže posúdiť proces obnovy,“ zdôraznil starosta.

Obyvatelia lokality, v ktorej socha stojí, im pri preverovaní prípadu povedali, že boli presvedčení, že ide o zákazku v réžii mestskej časti alebo fary, aj preto to neriešili.

„Mňa o tejto  ,partizánčine informovali poslanci, okamžite som si to preveril u nášho pána farára, ktorý neskrýval prekvapenie. Následne som dal verejnú výzvu, aby sa tí, čo to urobili, prihlásili.“

Postupne samospráva kompletizuje celú skladačku. Zodpovední veria, že sa nájde riešenie, ako dať všetko do poriadku. Starosta prízvukuje, že až do ukončenia šetrenia sa nebude viac k prípadu vyjadrovať.

„Určite nechcem zverejňovať žiadne mená. Pevne verím, že nájdeme spoločnú reč. Stala sa chyba a je potrebné ju napraviť. Komunikujeme s viacerými členmi komory reštaurátorov. O tom, či rekonštrukcia bude stáť viac ako pôvodne odhadovaná suma, je predčasné hovoriť. Od toho sa bude odvíjať aj prípadná škoda. Trestné oznámenie považujem za krajné riešenie – radšej by som ocenil vzájomnú dohodu. Chyba sa vždy môže stať, kľúčové je, ako sa k nej človek postaví,“ uzavrel Drotován.

Mnohí „reštaurátorský úlet“ v Rači prirovnávajú k tomu, o ktorý sa v roku 2012 postarala španielska seniorka Cecilia Gimenéz. Tá v miestnom kostole v mestečku Borja amatérsky „opravila“ vzácnu chátrajúcu fresku Ježiša Krista od maliara Eliasa Garciu Martineza.

Vtipálkovia nezabudli ani na komika Mr. Beana a jeho výtvor vo filme Najväčšia filmová katastrofa, v ktorom sa hlavný hrdina poriadne vyšantil na obraze Whistlerova matka.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac