Púťou na Skalke si veriaci pripomínajú i 800. výročie založenia opátstva

Púťou na Skalke pri Trenčíne si veriaci tento rok pripomínajú i 800. výročie založenia tamojšieho benediktínskeho opátstva. Púť je venovaná sv. Andrejovi Svoradovi a Beňadikovi, patrónom Nitrianskej diecézy. Začala sa v stredu a potrvá do nedele.

Súčasťou stredajšieho programu púte bolo viacero svätých omší i procesia s relikviami svätých pustovníkov z Kláštora do Svätyne. Medzinárodnou konferenciou vo štvrtok v Pútnickom dome na Malej Skalke si zúčastnení pripomenú 800. výročie založenia benediktínskeho opátstva sv. Beňadika na Skalke.

Veriaci sa v piatok budú môcť zúčastniť krížovej cesty i eucharistickej adorácie, v sobotu program púte ponúkne vernisáž výtvarných a literárnych diel ORA ET ARS – Skalka 2024 a starosloviensku Gréckokatolícku svätú liturgiu, v nedeľu sväté omše, ruženec, Gréckokatolícku svätú liturgiu a na záver slávnostné Te Deum. Súčasťou púte bude aj duchovná obnova s benediktínmi, ktorá bude do 19. júla.

„Púť na Skalke je významnou udalosťou pre katolíkov na Slovensku. Je to príležitosť na duchovné posilnenie, modlitbu a stretnutie s ostatnými veriacimi,“ skonštatovala TK KBS.

Okrem duchovného programu Skalka podľa nej ponúka aj krásne prírodné prostredie a bohatú históriu. Pútnici sa môžu prejsť po okolí, navštíviť kláštory a kostoly a dozvedieť sa o živote benediktínov na Skalke.

(tkkbs, tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac