JD Vance, ale ktorý?

Republikánsky kandidát na prezidenta oznámil, koho si vybral do tandemu ako viceprezidentského kandidáta. Nominácia rad komentátorov v USA aj v Európe vydesila, pretože u kandidáta detekujú nebezpečné tendencie k extrémnej pravicovosti, agresii, ak nie k fašizmu. Scéna, ktorá sa odohráva pravidelne každé štyri roky, čo pamätáme. Pričom zakaždým ako by to bolo prvýkrát – zakaždým je to práve teraz, v týchto historických voľbách je osud Západu skutočne v stávke.

Election 2024 RNC Donald Trump a JD Vance, na Republikánskom národnom zhromaždení v Milwaukee. Foto: TASR/AP

Je rok 2024 niečím odlišný?

Americkí republikáni sa skutočne nachádzajú v ideologickej premene, ktorá síce nie je bezprecedentná, ale naozaj sa nestáva každé štyri roky, to je pravda. Senátor z Ohia JD Vance, ktorého si Trump vybral, je zaujímavý jednak tým, že túto transformáciu vedie, ale aj tým, že je intenzívne spojený s americkou subetnickou skupinou, ktorá sa v posledných desaťročiach len zriedkavo dostala do najvyšších poschodí americkej spoločnosti, známou ako hillbillies (hoci ani tu netreba prepadať superlatívom – Bill Clinton tiež vyrastal v skromných pomeroch na mieste, ktoré môže niesť označenie hillbillies, aj keď priamo k hillbillies nepatril).


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.