Ukrajina prestala na Slovensko prepravovať ruskú ropu od Lukoilu

Robert Fico, Oszkár Világi brífing Generálny riaditeľ Slovnaftu Oszkár Világi a predseda vlády Robert Fico. Foto: Štafan Puškáš/TASR

Ukrajina prestala prepravovať ropu od ruského dodávateľa Lukoil. Zastavenie dodávok ropy, ktorú odoberala aj bratislavská rafinéria Slovnaft, potvrdilo ministerstvo hospodárstva.

„Podľa údajov od spoločnosti Transpetrol dodávky ruskej ropy na Slovensko neboli zastavené. Problém je, podľa informácií od spoločnosti Slovnaft, s dodávkami od konkrétneho dodávateľa (spoločnosť Lukoil), ktorý bol na Ukrajine zaradený na sankčný zoznam,“ uviedla hovorkyňa rezortu Mária Pavlusík.

Dlhodobý výpadok dodávok by mohol negatívne ovplyvniť bratislavskú rafinériu. Tá napriek postupnému prechodu na alternatívnych dodávateľov stále spracováva dve tretiny ropy pôvodom z Ruska.

Rezort hospodárstva dodal, že i keď Lukoil dodával časť ropy pre rafinériu Slovnaft, tá má zabezpečené dodávky ruskej ropy aj od iného dodávateľa a rovnako má objednané dodávky z alternatívnych zdrojov.

„Rezort hospodárstva napriek týmto faktom vzniknutý problém eviduje a aktívne sa ním zaoberá aj so svojimi ukrajinskými partnermi,“ dodala Pavlusík.

Nie je to prekvapenie

Obavy o plynulosť dodávok komodity na Slovensko sa objavili už v stredu po medializácii správ, že Lukoil prestal dodávať ropu do susedného Maďarska.

Na tento krok reagoval maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorý hovoril o vážnom právnom probléme, ktorý treba okamžite riešiť.

V tejto chvíli pracujeme na vyriešení právnych problémov, ktoré náhle vznikli, povedal maďarský minister zahraničných vecí Szijjártó bez toho, aby bližšie vysvetlil, čo viedlo k zastaveniu dodávok. Správu priniesla agentúra Bloomberg.

Kyjev sprísnil protiruské sankcie

Viaceré médiá vrátane tých ukrajinských píšu, že príčinou náhlej stopky sú prísnejšie sankcie, ktoré Ukrajina v júni tohto roku uvalila na Lukoil.

Ukrajinské sankcie sa na ruského ropného giganta vzťahovali už od roku 2018. Zameriavali sa predovšetkým na obmedzenie kapitálových tokov, obmedzenie obchodných operácií a zákaz účasti na privatizácii alebo prenájme štátneho majetku.

V júni 2024 ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany tieto sankcie výrazne sprísnila – najmä o zákaz tranzitu. Náš východný sused teda zakázal používať Ukrajinu ako tranzitný bod pre vývoz ruskej ropy.

O hrozbe, že Ukrajinci zastavia transport ruskej ropy alebo plynu na územie Slovenska a Maďarska sa hovorilo už pred ostatnou zimou. Išlo by o vážne rozhodnutie kyjevskej vlády, ktoré by mohlo zradikalizovať nálady spoločnosti voči Ukrajine, aj Ukrajincom na území našich štátov.

Ako obísť Ukrajinu?

Spoločnosť MOL, pod ktorú spadá aj Slovnaft, v súčasnosti rokuje s Ruskom a Srbskom o dodávkach ropy s cieľom vyhnúť sa ukrajinskému územiu. Ropu a plyn z Ruska považuje za dôležitý nástroj energetickej bezpečnosti Maďarska.

To isté sa týka aj Slovenska. Spoločne máme výnimku na dovoz ropných produktov, z ktorých ale Slovnaft (súčasť spoločnosti MOL) zásobuje aj ukrajinský trh.

Iné dodávky vraj prúdia plynulo

„Dodávky ropy od iných ruských exportérov, ktorí sa nenachádzajú na aktuálne rozšírenom ukrajinskom sankčnom zozname, sú plynulo preberané od ukrajinského prepravcu na prepravu cez územie SR a následne odovzdávané našim zákazníkom v súlade s harmonogramom,“ uviedla pre agentúru SITA špecialista prevádzky pre prepravu a energetiku spoločnosti Transpetrol Júlia Prociková.

„Spoločnosť Transpetrol realizuje prepravu ropy výhradne cez územie SR pre svojich zákazníkov vrátane spoločnosti Slovnaft. Pri dodávkach ruskej ropy prepravovanej ropovodom Družba preberá spoločnosť Transpetrol ruskú ropu podľa požiadaviek svojich zákazníkov v SR a ČR na slovensko-ukrajinskej hranici v súlade s harmonogramom potvrdeným ruskou a ukrajinskou prepravnou spoločnosťou,“ píše sa ďalej v stanovisku.

(est/sita/tasr)