Danko zverejnil pozývací list do ruského parlamentu

Líder SNS a podpredseda parlamentu Andrej Danko na sociálnej sieti zverejnil pozývací list do ruskej Štátnej dumy. Návšteva sa mala uskutočniť práve v dňoch, kedy o novele Trestného zákona rokoval slovenský parlament.

15. schôdza Národnej rady SR Andrej Danko. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Pozvanie Dankovi adresoval predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin. „S cieľom rozvoja parlamentnej spolupráce medzi našimi krajinami vás pozývam na návštevu Ruskej federácie 15. a 16. júla 2024,“ napísal Volodin.

O pozvaní do Moskvy hovoril v utorok poslanec SNS Rudolf Huliak. Denník Štandard informoval, že Danko cestu neriešil, pretože mimoriadne rokoval parlament o trestnej novele. „Pán Danko sa ospravedlnil pre kolíziu termínov,“ uviedla v utorok Dankova asistentka Zuzana Škopcová.

Andrej Danko (vpredu vľavo) a Viačeslav Volodin (vpredu vpravo) na zasadnutí pléna Štátnej dumy Ruska. 15. november 2017. Foto: Marat Abulkhatin/ Profimedia

Poslanec Huliak po skončení rokovania parlamentu povedal, že ho to veľmi mrzí, pretože predseda klubu SNS Danko mal pozvanie do ruskej Dumy. Podľa Huliaka orientácia Slovenska na všetky svetové strany je potrebná „pre naše prežitie“. Doplnil, že zachovanie suverenity Slovenska, „čo sa týka jeho neutrality po vojenskej alebo politickej stránke, by malo byť cieľom našej vlády do budúcich rokov“.

Volodin je vnímaný ako blízky človek ruského prezidenta Vladimíra Putina a je tiež vedený na sankčných zoznamoch EÚ.

Kritiku od ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, nominanta Smeru, si Danko vyslúžil v roku 2018. Danko sa s Volodinom stretol v Moskve a neskôr aj na summite v Turecku.

„Chcem jasne povedať, že nerozumiem tomu, prečo pán predseda parlamentu až takýmto spôsobom cítil potrebu vyznávať lásku človeku, ktorý je na sankčných zoznamoch. Vybočilo to z rámca, ktorý považujem za zahraničnopolitickú líniu Slovenskej republiky,“ zhodnotil podľa portálu euractiv.sk minister Lajčák.

Danko Volodina už dlhé roky označuje za svojho priateľa. V čase, keď viedol slovenský parlament, bol šéf SNS v Rusku viackrát. Napríklad v roku 2019 Danko dostal podľa ruskej tlačovej agentúry TASS pozvanie od Volodina na slávnostnú vojenskú prehliadku pri príležitosti 74. výročia porážky nacizmu v druhej svetovej vojne.