Poslanca SNS Pavla Ľuptáka brutálne napadli. Manželka stihla ujsť. Dôvodom nebola politika

V okrese Turčianske Teplice došlo vo štvrtok (18. júla) k fyzickému napadnutiu poslanca parlamentu Pavla Ľuptáka na jeho súkromnom pozemku. V piatok to potvrdila polícia, ktorá začala trestné stíhanie. Páchateľa zadržala. Napadnutie potvrdil denníku Štandard sám poslanec.  

poslanec Pavel ¼upták SNS poslanecký s¾ub skladanie Pavel Ľupták (SNS) skladá poslanecký sľub. Foto: Jakub Kotian/TASR

Má pomliaždeniny, najvážnejším zranením je odštiepenie z holennej kosti. Politický motív v útoku poslanec nevidí. Je členom klubu SNS, informovala strana Národná koalícia/Nezávislí kandidáti.

Ako povedal poslanec, najvážnejšie zranenie je odštiepenie z holennej kosti v časti, kde sa napája na kolenný kĺb. Momentálne je už doma. Predpokladaná doba liečenia je asi šesť týždňov.

Útok pre zrušené ubytovanie

Poslanec opísal aj dôvod, prečo k napadnutiu došlo. „Prišiel nejaký pán na motorke s bánoveckou značkou, dovtedy mne neznámy človek. Nakoniec sa ukázalo, že to súviselo s tým, že sme jeho priateľke a jej kamarátkam zrušili ubytovanie v našom penzióne pre neprístojné správanie. Tak to išiel vybaviť takýmto spôsobom. Zaútočil na mňa a na manželku. Tá stihla ujsť. Našťastie urobila zopár fotiek, takže polícia mala omnoho ľahšiu prácu, do nejakých štyroch – piatich hodín ho zadržala,“ priblížil okolnosti Ľupták.

Na otázku, či útočník vykrikoval aj nejaké politické heslá, poslanec odpovedal, že skôr išlo o urážky iného charakteru. „Osobne by som v tom nejaký politický útok nevidel,“ dodal.  

Poslanec má dom v kúpeľnom meste Turčianske Teplice. Hosťom ponúka celoročnú možnosť ubytovania v samostatnom objekte s kapacitou 16 lôžok plus dve prístelky. Ide o dvojdom, kde majitelia bývajú v susednej časti.

Dom, kde poslanec Pavol Ľupták ponúka ubytovanie. Foto: Megaubytovanie.sk

Polícia vedie stíhanie za porušovanie domovej slobody a ublíženie na zdraví

„Podozrivú osobu polícia krátko po skutku zadržala a umiestnila v cele policajného zaistenia,“ uviedla žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková.

Vyšetrovateľ neskôr vzniesol obvinenie voči 36-ročnému mužovi z okresu Bánovce nad Bebravou. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková. Muž je obvinený z prečinu porušovania domovej slobody a z prečinu ublíženia na zdraví.

„Vyšetrovateľ spracoval podnet k návrhu na väzobné stíhanie obvinenej osoby,“ skonštatovala hovorkyňa.

Tajomník strany Národná koalícia/Nezávislí kandidáti Dušan Stríž informoval, že k útoku došlo vo štvrtok popoludní na pozemku poslanca pri dome.

„Politická polarizácia, extrémizmus a nenávisť, ktoré sa tu šírili posledné roky, sa stali bežnou súčasťou verejného diskurzu. Nenávisť a strach sú systematicky využívané na manipuláciu masy, čo vedie k radikalizácii a sociálnemu rozkladu,“ tvrdí Stríž.

Je podľa neho dôležité, aby sme si uvedomili, kam smerujeme, a začali sa sústreďovať na to, čo nás spája, nie na to, čo nás rozdeľuje. „Násilie ostane vždy násilím, a to bez ohľadu na to, aký bol motív,“ podotkol.

„V sobotu (20. júla) bola naplánovaná debata s občanmi v Humennom, kde mal Ľupták vystúpiť a ktorú sme museli zrušiť,“ dodal Stríž.

Poslanec za SNS Ivan Ševčík na sociálnej sieti priblížil, že Ľupták má viaceré pomliaždeniny, odštiepený kus holennej kosti a vážne vnútorné zranenie brucha.

Poslanec spochybnil, že za útokom na detskú nemocnicu je Rusko

Poslanec dal naposledy o sebe vedieť v pléne parlamentu tento týždeň, keď sa opozície pýtal, odkiaľ má informácie, že raketový útok na detskú nemocnicu v Kyjeve spáchala Ruská federácia.

„A vy ste tam boli?“ pýtal sa poslankyne PS Beáty Jurík. Progresívci totiž navrhli zaradiť do programu parlamentu uznesenie odsudzujúce ruský útok. Tento bod však poslanci vládnej koalície nepodporili. K útoku na nemocnicu došlo 8. júla.

(su, est, tasr)