Slovinský cyklista Tadej Pogačar vyhral 19. etapu na Tour de France

Slovinský cyklista Tadej Pogačar vyhral piatkovú 19. etapu 111. ročníka Tour de France. Tiež zrejme spravil finálny krok k zisku tretieho žltého dresu v kariére.

Jazdec SAE Team Emirates sa presadil v záverečnom stúpaní a 144,6 km dlhú trasu z Embrunu do lyžiarskeho strediska Isola 2000 zvládol za 4:04:03 hodiny. Na cieľovom kopci skvelým spôsobom zmazal takmer trojminútové manko na Mattea Jorgensena (Visma). Obhajca žltého dresu a priebežne druhý jazdec celkového poradia Dán Jonas Vingegaard (Visma) prišiel do cieľa s mankom 1:42 minúty a v celkovom poradí sa jeho strata navýšila už na 5:03 minúty.

Jedna z kráľovských etáp mala na programe tri veľmi náročné stúpania Col de Vars, Cime de la Bonette a cieľový Isola 2000. Spolu viac ako 58 kilometrov stúpaní, pričom najdlhšie malo 22,9 kilometra so sklonom 6,9 percent. Horský profil trate od úvodu nahrával úniku, o ktorý sa bojovalo a dopredu sa dostalo deväť pretekárov. Medzi nimi aj jeden z okruhu favoritov etapy Richard Carapaz (EF Education). Ekvádorčan vyhral prvú horskú prémiu Col de Vars (18,8 kilometra, 5,7 percent). Vo virtuálnom poradí sa dotiahol vo vrchárskej súťaži na druhého Vingegaarda a po druhom kopci Cime de la Bonette (22,9 kilometra, 6,9 percent) sa Carapaz dostal o 20 bodov cez Pogačara v súťaži o bodkovaný dres.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac