Lekár Rahim Alizadeh: Rozdiel medzi Slovákom a Nórom je v spontánnosti  

S Rahimom Alizadehom sme sa spoznali na ambasáde v Osle v júni 2018 počas návštevy prezidenta Andreja Kisku v Nórsku. Vtedajšia veľvyslankyňa Denisa Frelichová pripravila ako pre prezidentskú delegáciu, tak aj pre Slovákov-krajanov zaujímavý, pestrý program. Medzi iným aj stretnutie prezidenta s nórskymi vysokoškolákmi, ktorí študovali na Slovensku buď medicínu v Martine, alebo veterinárny odbor v Košiciach.

IMG_3636 Lekár Rahim Alizadeh. Foto: Súkromný archív Rahima Alizadeha

Na stretnutie na ambasáde s Rahimom prišla kamarátka Janka, ktorá pracuje už roky vo Výskumnom ústave lesa v meste Ås. Kde si stretla tohto “karamela“? Spýtala som sa nahlas. „Prišiel na stretnutie s prezidentom a vie celkom dobre po slovensky,“ žmurkla na mňa. Všetci traja sme sa nahlas zasmiali…

Rahim pochádza z iránskeho Azerbajdžanu (Azerbaijan), regiónu na severozápade Iránu, ktorý susedí s Irakom, Tureckom, Nachičevanom, Arménskom a republikou Azerbajdžan. Jeho pradedo má korene v Čile. Rahim prišiel z Iránu do Nórska ako utečenec na jar 1997 a požiadal o politický azyl. Bol takmer doštudovaným zubárom, ale v Nórsku mu toto vzdelanie neuznali. „Odporučili mi štúdium základných školských predmetov podľa nórskych pravidiel a potom sa pokúsiť dostať na univerzitu a začať študovať ako ostatní, oveľa mladší študenti. Zistil som, že bude pre mňa najlepšie ísť študovať medicínu do zahraničia, keďže v Nórsku to bolo veľmi komplikované,“ upresnil.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami