Biden nebude kandidovať. Je to v najlepšom záujme mojej krajiny, povedal

Joe Biden v nedeľu ukončil kampaň za znovuzvolenie. Deje sa tak po týždňoch intenzívneho tlaku, ktorý v uplynulých dňoch vyvinuli už aj niekdajší prezident Barack Obama alebo bývalá šéfka Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiová.

profimedia-0877442238 Joe Biden a Kamala Harrisová. Foto: Profimedia.sk

„A hoci bolo mojím zámerom usilovať sa o znovuzvolenie, verím, že je v najlepšom záujme mojej strany a krajiny, aby som odstúpil a sústredil sa výlučne na plnenie povinností vo funkcii prezidenta po zvyšok môjho funkčného obdobia,“ povedal politik.

V liste, ktorý zverejnil na svojom účte na sociálnej sieti, podľa britskej verejnoprávnej stanice BBC uviedol, že slúžiť ako prezident bola pre neho najväčšia česť v živote.

Presunú sa reflektory na Harrisovú?

Vo svojom vyhlásení ďalej uviedol, že budúci týždeň sa v tejto veci obráti k národu. Prezident Biden poďakoval svojej viceprezidentke Kamale Harrisovej a povedal, že je „výnimočnou partnerkou“.

„Moje úplne prvé rozhodnutie ako nominanta strany v roku 2020 bolo vybrať Kamalu Harrisovú za moju viceprezidentku,“ napísal tiež Biden v inom príspevku „A bolo to najlepšie rozhodnutie, aké som urobil. Dnes chcem ponúknuť svoju plnú podporu a súhlas tomu, aby sa Kamala tento rok stala nominantkou našej strany.“

Práve Harrisová je teraz považovaná za hlavnú favoritku Demokratickej strany na najvyšší post v krajine. Jej popularita je však medzi radovými Američanmi ešte nižšia ako v prípade súčasného amerického lídra.

Žiada sa spomenúť, že Harrisová ešte v sobotu vyjadrila Bidenovi priamo podporu. „Tieto voľby vyhráme,“ povedala Harrisová na podujatí v obci Provincetown v americkom štáte Massachusetts, cieľom ktorého bolo získať finančné prostriedky na kampaň Demokratickej strany.

„Nebude to ľahké, sme však skupina ľudí, ktorá si uvedomuje, že všetko zmysluplné si vyžaduje tvrdú prácu,“ dodala politička.

Zrejme to bola otázka času

Hoci je verdikt šéfa Bieleho domu prelomový, očakával sa. Možnosť, že politik zo zápolenia odstúpi, už cez víkend skloňovali napríklad zdroje renomovaných spravodajských portálov Axios alebo Financial Times.

Konečné rozhodnutie prezidenta Bidena opustiť predvolebný zápas bolo dosiahnuté za posledných 48 hodín, keď sa telefonicky radil s rodinou a hlavnými poradcami, povedal podľa CNN hlavný poradca kampane.

Ešte začiatkom tohto mesiaca Biden počas rozhovoru s moderátorom stanice ABC Georgeom Stephanopoulosom povedal, že z prezidentského súboja odstúpi len vtedy, ak mu to povie „Pán Všemohúci“.

Množiace sa trapasy

Bidenovi cez týždeň diagnostikovali koronavírus, v dôsledku čoho sa musel uchýliť do domácej izolácie vo svojom sídle v štáte Delaware. Podľa oficiálneho vyjadrenia mal však iba mierne príznaky ochorenia.

Hlavným dôvodom jeho odstúpenia sú zrejme znížené kognitívne schopnosti prameniace z jeho vysokého veku. Politik má v súčasnosti 81 rokov a musel by zvládnuť ďalšie náročné štvorročné funkčné obdobie.

Ako Štandard informoval v piatok, Biden podľa všetkého počas rozhovore pre Black Entertainment Television zabudol už aj meno svojho ministra obrany Lloyda Austina a nazval ho „čiernym mužom“. Krátko predtým zas predstavil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ako „prezidenta Putina“.

V histórii USA to nemá obdobu

Bidenovo rozhodnutie vzdať sa kandidatúry necelý mesiac pred zjazdom jeho strany a niekoľko mesiacov predtým, ako voliči zamieria k volebným urnám, je v modernej politickej dobe bezprecedentné.

Posledným prezidentom, ktorý sa vzdal kandidatúry na znovuzvolenie, bol Lyndon Johnson, ktorého expanzia vojny vo Vietname v 60. rokoch rozdelila Demokratickú stranu. Ale Johnsonovo vyhlásenie prišlo v marci 1968 – osem mesiacov pred týmito voľbami.

Nominačný kongres americkej Demokratickej strany, na ktorom delegáti zvolia kandidátov na prezidenta a viceprezidenta, sa uskutoční 19. až 22. augusta v Chicagu.

Článok budeme aktualizovať