Stovky prepustených väzňov ako následok novely Trestného zákona

Takéto vyjadrenie neprichádza ako poplašná správa z úst predstaviteľov politiky či médií, ale ako konštatovanie nedomyslených následkov novely Trestného zákona. Ide o výhradu profesora Čentéša, uznávaného odborníka na trestné právo, ktorý poukazuje na praktický problém znižovania trestných sadzieb v novej právnej úprave. Riziko nespočíva ani tak v nebezpečnosti prepustenia väzňov pre spoločnosť, ako v chýbajúcich opatreniach štátu po ich prepustení.

Jozef Čentéš. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Profesor Jozef Čentéš, bývalý prokurátor a vedúci Katedry trestného práva, kriminológie a kriminalistiky Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, na tento problém upozornil v rozhovore, v ktorom poukázal na skutočnosť, že sa v dôsledku účinnosti novely Trestného zákona sa dostanú na slobodu stovky väzňov v jeden deň.

Jednou z hlavných zmien, ktoré novela prináša, je zníženie trestných sadzieb pre určité trestné činy, ktoré sú nadviazané na výšku škody. Nový trestný zákon zvyšuje dolnú hranicu škody, ktorá je potrebná na klasifikovanie skutku ako trestného činu, zo súčasných 266 eur na 750 eur. Tento posun spôsobí, že trestné činy podľa súčasnej úpravy už podľa novely trestnými nemusia byť, a môžu spadnúť do roviny priestupkov.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami