Aké majú Nemci preferencie: Takmer polovica stredopravých voličov by dala hlas AfD

Politické strany v Nemecku sa v posledných rokoch výrazne zmenili. Hermann Binkert, šéf nemeckého inštitútu pre výskum verejnej mienky INSA Consulere, bude každý mesiac pre Štandard informovať o aktuálnych náladách nemeckých voličov, o tom, ktoré otázky najviac určujú volebné správanie a ktorí politici a strany v trendoch víťazia a kto, naopak, stráca podporu.

Christian Lindner, Bundesminister der Finanzen, FDP, Robert Habeck, Bundesminister fuer Wirtschaft und Klimaschutz, Buendnis 90/Die Gruenen, Olaf Scholz, Bundeskanzler, SPD, PK zu - Bundeshaushalt 2025, DEU, Berlin, 05.07.2024 *** Christian Lindner, Feder Lídri vládnej koalície v Nemecku. Zľava Christian Lindner, minister financií, FDP, Robert Habeck, minister hospodárstva a ochrany klímy, Alliancia 90/Zelení, Olaf Scholz, spolkový kancelár, SPD. Foto: Profimedia

Každú nedeľu sa v Nemecku kladú takzvané „nedeľné otázky“, koho by respondenti volili, keby sa budúci týždeň konali spolkové voľby (nedeľná otázka preto, lebo nedeľa je v Nemecku tradične volebným dňom, pozn. prekl.). Pravidelne sa tak odráža aktuálna nálada voličov v čase prieskumu.

V prieskume INSA, ktorý bol zaznamenaný od 12. do 15. júla 2024 a v ktorom 2 116 respondentov uviedlo volebné preferencie pre niektorú stranu, sa nemeckí sociálni demokrati (SPD), nachádzali len na úrovni 15 percent. A to sú stranou, ktorá má momentálne funkciu kancelára.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami