Prešovská nemocnica hlási pokles prípadov žltačky. Odborníci naďalej monitorujú ohniská

PREŠOV – V uplynulých dňoch viaceré média informovali o kritickej epidemickej situácii na východnom Slovensku. V kraji pribudli prípady infikovaných pacientov vysoko prenosným ochorením vírusovej hepatitídy typu A (VHA). Informácie potvrdila aj Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana Prešov (FNsP), ktorej lôžková kapacita bola naplnená.

washing-hands-4940239_1280-1024x677 Dôležité je dodržiavanie nevyhnutných hygienických návykov, hlavne umývania rúk. Ilustračné foto: pixabay.com

Ako minulý týždeň uviedol prešovský Korzár, viac ako 80 percent pacientov nepochádza z krajského mesta, ale z iných okresov. Väčšina hospitalizovaných na infekčnom oddelení FNsP je z osady Podsadek neďaleko Starej Ľubovne.

FNsP Prešov eviduje zvýšený počet pacientov hospitalizovaných v súvislosti s výskytom hepatitídy typu A už od jesene minulého roka. Nakoľko doposiaľ nebola vyhlásená mimoriadna situácia, ktorá sa týka výskytu tohto ochorenia v Prešovskom kraji, aktuálny stav rieši v prvom rade Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Prešove, v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR).

„Za posledné dni počet hospitalizovaných s touto diagnózou klesol, aktuálne je to 27 pacientov,” uviedla pre Štandard PR manažérka FNsP Prešov Martina Pavliková.

RÚVZ k 22. júlu zaznamenal dva nové hlásené prípady výskytu VHA v obci Jarovnice, okres Sabinov. V okrese Prešov eviduje sedem aktívnych ohnísk – obec Vyšná Šebastová, mesto Veľký Šariš, mesto Prešov, obec Hermanovce, obec Bzenov a obec Chminianske Jakubovany. Počet chorých je spolu 50.

V okrese Sabinov sú aktívne dve ohniská – obec Jarovnice a obec Pečovská Nová Ves – spolu 61 ochorení.

„Vzhľadom na epidemickú situáciu v obciach Bzenov, Hermanovce, Chminianske Jakubovany, Jarovnice, Pečovská Nová Ves a v meste Veľký Šariš boli zo strany RÚVZ so sídlom v Prešove vydané vyhlášky, ktorými boli nariadené opatrenia na predchádzanie vzniku a šírenia prenosných ochorení, a to pre všetky fyzické osoby s pobytom v obciach vo veku od jedného do pätnásteho roku života (vrátane) podrobiť sa lekárskemu dohľadu a aktívnej imunizácii,“ informuje RÚVZ so sídlom v Prešove.

V okrese Stará Ľubovňa hlásili k 19. júlu 185 ochorení na VHA od 15. mája 2024. V súčasnosti je v územnej pôsobnosti RÚVZ sedem aktívnych ohnísk. V Starej Ľubovni – Podsadek (mestská časť) bolo k 19. 7. 2024 kumulatívne hlásených 130 ochorení na VHA od 6. 6. 2024. 

„Dňa 9. 7. 2024 bola zaslaná písomná výzva všetkým praktickým lekárom pre deti a dorast v okrese Stará Ľubovňa o potrebe výkonu očkovania proti vírusovej hepatitíde typu A detí vo veku dvoch rokov, ktoré žijú v miestach s nízkym sociálno-hygienickým štandardom, bez prístupu k pitnej vode, bez odkanalizovania odpadových vôd alebo s nízkym štandardom bývania,“ informovala Mária Mancalová, regionálna hygienička RÚVZ so sídlom v Starej Ľubovni.

„Od 16. 1. 2024 evidujeme nárast ochorení, ktoré sú v epidemiologickej súvislosti a u osôb, ktorým už bol nariadený lekársky dohľad ako osobám v priamom kontakte s už potvrdeným prípadom ochorenia. Od 1. 1. 2024 ku dňu 23. 7. 2024 bolo hlásených 572 ochorení na VHA v okrese Trebišov. Kumulatívne – spolu v období od 23. 8. 2023 do 23. 7. 2024 ochorelo v okrese Trebišov 587 osôb na vírusovú hepatitídu typu A,“ uvádza RÚVZ so sídlom v Trebišove.

Aktuálne evidujú aj v okrese Trebišov zvýšený výskyt ochorení na vírusovú hepatitídu typu A (žltačka A). Vo väčšine prípadov ochoreli deti vo veku od 2 rokov do 16 roku veku, žijúce v podmienkach nízkeho hygienického štandardu. Prvé prípady zaznamenali od 23. 8. 2023. Do konca roka 2023 zaznamenali len 15 sporadických (ojedinelých) prípadov.

Preventívne očkovanie proti hepatitíde typu A sa na Slovensku odporúča osobám so zvýšeným rizikom nákazy. Ilustračné foto: pixabay.com

„Dňa 16. 4. 2024 bol hlásený prvý sporadický prípad u majoritnej populácie. V súčasnosti je v územnej pôsobnosti RÚVZ so sídlom v Trebišove sedem aktívnych ohnísk (Trebišov, Sečovce, Parchovany, Zemplínska Teplica, Leles, Kravany a Bačkov – rómska komunita). V okresoch Svidník a Stropkov k 18. 7. 2024 nebolo hlásené nové ochorenie. Kumulatívne je v okrese Svidník hlásených 57 ochorení na VHA,“ dodáva uvádza RÚVZ.

Podľa správy TASR v Detskej fakultnej nemocnici (DFN) v Košiciach bolo k 22. 7. hospitalizovaných 20 detí s hepatitídou typu A (VHA). Oproti minulému týždňu tak nedošlo k zmene. Uviedla hovorkyňa nemocnice Zuzana Baníková s tým, že neevidujú vážne stavy. Ako sa ďalej uvádza v správe, najviac pacientov evidujú z obce Rudňany v okrese Spišská Nová Ves. Od začiatku roka bolo v DFN hospitalizovaných viac ako 300 pacientov s diagnózou akútnej hepatitídy A.

„Regionálne úrady verejného zdravotníctva dôsledne monitorujú výskyt hepatitídy typu A v niektorých okresoch východného Slovenska a v prípade potreby nariaďujú príslušné protiepidemické opatrenia. Podľa informácií, ktoré máme k dispozícii, nemocnice v Prešove, Košiciach a Michalovciach ešte majú k dispozícii voľné lôžka. Zisťujeme aktuálne voľné lôžka na infekčných oddeleniach v Žilinskom a Banskobystrickom kraji, a ak to bude potrebné aj v ďalších krajoch,“ informoval komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky (MZ SR) pre Štandard.

Žltačka typu A môže mať inkubačný čas až 50 dní, čo znamená, že sa príznaky ochorenia môžu prejaviť približne až do dvoch mesiacov od nakazenia a osoba môže infekciu bez príznakov šíriť medzi ostatných ľudí.

„Prvými nejasnými príznakmi sú nechutenstvo, nevoľnosť, bolesť v okolí brucha. Jasnými príznakmi sú už tmavý moč a žlté sfarbenie pokožky alebo očí. V riešení epidémií žltačky je mimoriadne dôležitá disciplína a trpezlivosť v dodržiavaní nevyhnutných hygienických návykov, tu zdôrazňujem hygienu umývania rúk, a rešpektovanie času trvania nariadených opatrení, nielen v prípade chorých osôb, ale aj tých, ktorí v oblasti s výskytom žltačky typu A žijú,“ uvádza na stránke ÚVZ SR Tatiana Červeňová, hlavný hygienik SR.

„Riaďte sa pokynmi epidemiológov a lekárov, ktorí sa snažia zamedziť ďalšiemu šíreniu ochorenia aj mimo ohniska nákazy, a teda tým chrániť aj ľudí, ktorí možno neboli v priamom kontakte s chorými, ale môžu ochorieť,” ďalej odporúča.

Informačný leták. Zdroj: RÚVZ

Podľa popredných infektológov Zuzany Paraličovej a Ivana Schréterera v publikácii Akútne vírusové hepatitídy sa vírus hepatitídy A (HAV) vylučuje stolicou, a to už dva a tri týždne pred a až do osem dní po objavení žltačky. Ochorenie sa prenáša fekálne-orálnou cestou, je to typická choroba špinavých rúk. Prenáša sa aj požitím kontaminovanej vody alebo potravín. Ochorenie je vysoko nákazlivé.

„Na aktívnu imunizáciu sú nateraz dostupné očkovacie látky proti hepatitíde A a proti hepatitíde B. Preventívne očkovanie proti hepatitíde A je na Slovensku odporúčané pre osoby so zvýšeným rizikom nákazy, ako sú zamestnanci infekčných oddelení, laboratórií, čističiek vôd a pred vycestovaním do endemických oblastí,“ uvádza citovaný zdroj.

„Odporúčané je aj očkovanie dvojročných detí žijúcich v prostredí s nízkym hygienickým štandardom. Odporúča sa postexpozičné očkovanie neimúnnych kontaktov. K dispozícii je inaktivovaná vakcína, ktorá sa podáva intramuskulárne [vpravenie lieku do svalu, pozn. red.] v dvoch dávkach s odstupom 6 – 12 mesiacov. Účinnosť vakcíny je minimálne 10 rokov,“ dodáva zdroj.

Podľa údajov FNsP Prešov sa výskyt vysoko nákazlivej žltačky cyklicky mení. Zvyšuje sa každých 10 – 15 rokov. Najvyšší výskyt zaznamenali v rokoch 2009 a 2010 a najnižší v roku 2012. V Prešovskom a Košickom kraji je dlhodobo zvýšený výskyt hepatitídy typu A vzhľadom na početnejšie lokality so zníženým sociálnym, ekonomickým a hygienickým štandardom, dodáva prešovská nemocnica.