Na niektorých miestach môžete opekať aj napriek zákazu kladenia ohňa. Pokutu nedostanete

BRATISLAVA – Polícia, hasiči, lesná stráž, ale dokonca aj bežný občan môže dohliadnuť na dodržiavanie zákazu kladenia ohňa na lesných pozemkoch. Na niektorých miestach v lese však ľudia opekajú. A môžu. Vedia totiž, že v daných lokalitách je to povolené, aj keď presne netušia prečo.

IMG_1662 Na väčšine územia v lesoch platí zákaz kladenia ohňa až do odvolania. Foto: Miroslava Pavlíková

Hasičský a záchranný útvar hlavného mesta SR Bratislavy (HaZZ) vyhlásil ešte 12. júla zákaz kladenia ohňa na lesných pozemkoch v rámci celej Bratislavy. Od 24. júla pre zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiaru HaZZ dokonca rozšíril vydanie zákazu aj do iných okresov a krajov Slovenska.

Ľudia sú sklamaní, že si v čase voľna a dovoleniek opäť, tak ako takmer každý rok, nemôžu založiť oheň na obľúbených ohniskách v bratislavských lesoch. Existujú však aj výnimky, na ktoré sa zákaz kladenia ohňa nevzťahuje.

Tri miesta v Bratislave, kde opekať môžete

Vo vyhlásení o čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru, ktoré vydal HaZZ, stojí, že sa „na lesných pozemkoch a v ich ochrannom pásme (50 m od hranice lesného pozemku) na území hlavného mesta SR Bratislavy” zakazuje až do odvolania okrem iného aj fajčiť alebo používať otvorený oheň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru.   

V čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru sú ohniská prázdne. Foto: Miroslava Pavlíková
V čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru sú ohniská prázdne. Foto: Miroslava Pavlíková

V tejto súvislosti sme oslovili Mestské lesy v Bratislave, v ktorých ľudia kladú oheň najčastejšie. Pre Štandard sa vyjadrila PR špecialistka Eliška Šotek: „Tento zákaz musia rešpektovať všetci správcovia lesa (nielen Mestské lesy) a primerane informovať návštevníkov o zákaze.” Dodáva, že rozumie ľuďom, ktorí z toho nemajú radosť, ale ochrana lesa pred požiarom je podľa nej v tomto období sucha naozaj na prvom mieste. 

V mestských lesoch však nájdete povolené lokality, kde si opekanie alebo grilovanie môžete užiť naplno. „Grilovať sa stále dá v centrálnom altánku na Partizánskej lúke, v Hájovni Krasňany alebo v altánku Horáreň Krasňany,” informuje Šotek.

Spomínané altánky sa síce nachádzajú v prostredí lesa, ale pre ne tento zákaz neplatí. „Všetky pozemky patria Hlavnému mestu Bratislava a spravujeme ich my. Partizánska lúka a rovnako aj hájovne sú vyňaté z lesných pozemkov,” spresňuje Šotek. 

Keďže sú tieto oblasti „vyňaté z lesných pozemkov”, aj napriek tomu, že sa nachádzajú v lese, za založenie ohňa v grilovacích altánkoch pokutu nedostanete. 

Pokuta za založenie ohňa v ohniskách

Je veľa faktorov, na základe ktorých HaZZ zakazuje kladenie ohňa. Jedným z nich sú vysoké teploty a veľké suchá. V lesoch teda pribudli oznamy, ktoré upozorňujú ľudí na spomínaný zákaz. „Porušenie sa trestá pokutou 50 eur,” dočíta sa na informačných letákoch každý fanúšik letného opekania. 

Vyhlásenie, ktoré vydal Hasičský a záchranný útvar hlavného mesta SR Bratislavy. Foto: Miroslava Pavlíková
Vyhlásenie, ktoré vydal Hasičský a záchranný útvar hlavného mesta SR Bratislavy. Foto: Miroslava Pavlíková

Nie všetci však o tomto vyhlásení vedia a nie všetci tento zákon aj dodržiavajú. Ako sa od Šotek dozvedáme, okrem mestskej polície chodí pravidelne kontrolovať miesta na opekanie a samotné dodržiavanie zákazu kladenia ohňa lesná stráž: „Počas týždňa to kontrolujú aj naši lesníci. Tak, ako asi všade, aj u nás sa nájdu jedinci, ktorí zákaz porušia.”

Mestská polícia rieši prípady zákazu kladenia ohňa stále

Vedúci oddelenia komunikácie Mestskej polície Bratislava Peter Borko informoval denník Štandard o negatívnej situácii dodržiavania tohto nariadenia: „Žiaľ, každý rok riešime priestupky spojené so zakladaním ohnísk počas zákazu kladenia ohňa.”

Mestská polícia rieši priestupky so zákazom zakladania ohňa každý rok. Foto: zdroj Mestská polícia BA
Mestská polícia rieši priestupky zákazu zakladania ohňa každý rok. Foto: zdroj Mestská polícia BA

Na kontrolu vysielajú špeciálne environmentálne hliadky mestskej polície, ale aj bežné hliadky, ktoré celú situáciu monitorujú. Podľa Borka polícia na mieste pokutu neudeľuje. „Hliadky v teréne spíšu záznam o zistení priestupku a odstúpia ho HaZZ. Ten následne môže udeliť fyzickým osobám pokutu do 331 eur a právnickým osobám až 16 596 eur,” spresňuje Borko a zároveň vyzýva ľudí, ak sú svedkami zakladania ohniska, aby upovedomili mestskú políciu prostredníctvom čísla 159. „Pomôžete tak predísť veľkým škodám,” uzatvára. 

Mestská polície kontroluje, či ľudia v lesoch dodržiavajú zákaz kladenia ohňa. Foto: zdroj Mestská polícia BA
Mestská polícia kontroluje, či ľudia v lesoch dodržiavajú zákaz kladenia ohňa. Foto: zdroj Mestská polícia BA

Niekedy sú škody nenahraditeľné

Našou malou nepozornosťou sa môže často za krátky čas stať z nevinného opekania požiar obrovských rozmerov. 

Ako takýmto škodám predchádzať, vysvetlil nášmu denníku Juraj Šeďo z Krajského riaditeľstva HaZZ v Bratislave: „Vo všeobecnosti platí, a to aj pri ohni, ktorý zakladáme legálne a má potenciál vzniku požiaru, že treba mať pri sebe k dispozícii hasiacu látku, ktorou zalejeme zdroj požiaru, napríklad ohnisko, ktoré sme využívali pri opekaní.”

Najlepšie je podľa neho mať pri sebe zásoby vody v bandaskách, ktorými môžeme ihneď na šíriaci sa oheň reagovať. Takisto treba poznať danú lokalitu, aby sme vedeli správne nasmerovať privolanú pomoc, ak už spozorujeme požiar, alebo sme v priamom nebezpečenstve požiaru. 

HaZZ vyhlásil čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru. Foto: zdroj Mestská polícia BA

„Pokiaľ zlyhajú prvotné opatrenia, ďalej je to už na profesionáloch, aby si s ohňom poradili,” radí Šeďo, ktorý zdôrazňuje, že HaZZ má k dispozícii viacero možností, ako likvidovať požiar, či už pomocou pozemnej automobilovej a leteckej techniky alebo samotných príslušníkov HaZZ.

„Pri našej práci, najmä pri prírodných požiaroch, nám pomáhajú početne zastúpené dobrovoľné hasičské zbory obcí a miest, ktoré sú dislokované na území celého Bratislavského kraja,” dodáva Šeďo.

Ako to vyzerá v praxi

Na miesta ohnísk sme sa boli pozrieť aj osobne. Veľa ľudí však bolo zmätených z toho, kde sa môže a kde nemôže zakladať oheň. Na otázku, prečo si myslia, že v centrálnom altánku na Partizánskej lúke, ktorý je mimochodom zadarmo, môžu opekať, zazneli odpovede od respondentov zväčša rovnaké. „Lebo je to bezpečne kryté ohnisko. Priestor je vybetónovaný. Niektoré grily v altánkoch sú aj murované.”

Centrálny grilovací altánok na Partizánskej lúke, ktorý je zadarmo. Grilovať v ňom je povolené. Foto: Miroslava Pavlíková
Centrálny grilovací altánok na Partizánskej lúke je zadarmo. Grilovať v ňom je povolené. Foto: Miroslava Pavlíková

O skutočnom dôvode, prečo sa napriek zákazu na tomto mieste smie zakladať oheň, a teda že je oblasť „vyňatá z lesných pozemkov”, však nevedeli. 

Bezplatný altánok bol plný ľudí. Dnu sa zmestili viaceré partie. O tom, či tu môžu opekať a grilovať, si informáciu zistili priamo u Mestských lesov v Bratislave. „Preverovali sme si to telefonicky. Bolo nám povedané, že v tomto altánku to je tolerované,” tvrdí Martin z mestskej časti Lamač.

Martin si informáciu o povolení grilovania overil u Mestských lesov v Bratislave. Foto: Miroslava Pavlíková
Martin si informáciu o povolení grilovania overil u Mestských lesov v Bratislave. Foto: Miroslava Pavlíková

Aj pri ďalšom stole sedí partia informovaných ľudí: „Pozerala som si stránku Mestských lesov, kde údaj uvádzali, takže explicitne pre toto miesto som to mala potvrdené,” hovorí Katarína z Nitry.

Na Partizánskej lúke sa okrem tohto centrálneho altánku nachádzajú ešte ďalšie tri, ktoré sú však už spoplatnené. Za sumu od 149 do 199 eur si jeden z nich môžete od Mestských lesov v Bratislave prenajať na celý deň. V nich takisto platí, že zákaz kladenia ohňa sa na ne nevzťahuje. Všetky spomínané platené altánky boli plne obsadené. 

Platený Dvojaltánok na Partizánskej lúke. Foto: Miroslava Pavlíková
Platený dvojaltánok na Partizánskej lúke. Foto: Miroslava Pavlíková

Ostatné vyhradené miesta ohnísk, ktoré sa na Partizánskej lúke nachádzajú na zemi, ľudia počas dňa obchádzali. Keď sme sa tam vrátili za tmy, našli sme pri jednom z nich mladý pár, ktorý práve zakladal oheň. O zákaze nevedeli. Po našom upozornení sa presunuli do centrálneho altánku k iným ľuďom. 

V centrálnom altánku horel ohník až do neskorej noci. Foto: Miroslava Pavlíková
V centrálnom altánku horel ohník až do neskorej noci. Foto: Miroslava Pavlíková

Hájovňa Krasňany v noci žiari

Na tomto grilovacom mieste, na ktoré sa vyhlásenie HaZZ tiež nevzťahuje, sme počas dňa oslovili veľkú partiu ľudí, ktorí tu mali pracovný teambulding. Boli ako jedni z mála pripravení aj na prípadný požiar. „Máme 150 litrov vody,” uvádza ich vedúci. V kúte miestnosti s veľkým grilom mali nachystané aj štyri hasiace prístroje. 

Voda alebo hasiace prístroje sú dôležitou súčasťou opekačiek. Foto: Miroslava Pavlíková
Voda alebo hasiace prístroje sú dôležitou súčasťou opekania. Foto: Miroslava Pavlíková

Na vonkajšom stole bol aj tu pripevnený oznam o zákaze kladenia ohňa, ktorého hlavná informácia je preložená aj do anglického a ukrajinského jazyka. 

Matúš zakladá oheň na jednom z miest, kde sa napriek zákazu opekať a grilovať dá. Foto: Miroslava Pavlíková
Matúš zakladá oheň na jednom z miest, kde sa opekať a grilovať dá. Foto: Miroslava Pavlíková

Hájovňu sme navštívili aj v noci. Podľa slov návštevníkov si na tomto mieste grilovanie užívajú. „Je tu aj elektrina, je to pekne spravené a celkom čisté,” vyjadril sa jeden z nich. Hájovňa je podľa nich s pribúdajúcou tmou krajšia. 

Hájovňa Krasňany je pre asi 50 ľudí. Foto: Miroslava Pavlíková
Hájovňa Krasňany je asi pre 50 ľudí. Foto: Miroslava Pavlíková

Pri Horárni Krasňany radšej negrilujú

Tretie miesto, na ktoré sa zákaz nevzťahuje, je altánok Pri Horárni Krasňany. Počas našej návštevy sme ho našli nevyužitý. „Nie, negrilujeme tu, máme jedlo so sebou, pretože vieme, že platí zákaz,” hovorí Mária z mestskej časti Rača. Boli totiž presvedčení, že zákaz je určený pre všetky ohniská a altánky v celej Bratislave.

V altánku Pri Horárni Krasňany je grilovanie povolené. Foto: Miroslava Pavlíková
V altánku Pri Horárni Krasňany je grilovanie povolené. Foto: Miroslava Pavlíková

Pani, ktorá pracuje v bufete hneď vedľa, má oznam o zákaze kladenia ohňa pripevnený vedľa okienka. O tom, že toto miesto je jedným z tých, kde sa grilovať môže, tiež nevedela. „Stále sa ma chodia ľudia pýtať, či tu môžu opekať a ja že nie,” dodáva prekvapene.

Na vedľajších ohniskách, ktoré sú v blízkosti altánku, je však opekanie opäť zakázané. O niekoľko hodín neskôr sme práve tu našli ešte tlejúce uhlíky, avšak žiadnych ľudí. 

Na tomto mieste ľudia porušili zákaz o zakladaní ohňa. Foto: Miroslava Pavlíková
Na tomto mieste ľudia porušili zákaz o zakladaní ohňa. Foto: Miroslava Pavlíková

Ako je to mimo lesoparku

Keďže sa zákaz platný od 12. júla vzťahuje na všetky lesné pozemky v katastri mesta Bratislava, nielen mestských lesov, vybrali sme sa aj na iné miesta, kde sú ohniská. Lužný les pri Múzeu moderného umenia Danubiana zíval prázdnotou. Ohniská boli počas dňa opustené. 

Počas dňa sú ohniská pri Dunaji prázdne. Foto: Miroslava Pavlíková
Počas dňa sú ohniská pri Dunaji prázdne. Foto: Miroslava Pavlíková

V Bratislave sú aj obrovské lesné pozemky (vo vlastníctve Slovenskej republiky), ktoré spravuje štátny podnik LESY Slovenskej republiky (SR). Podľa vyhlásenia, ktoré vydal HaZZ, sú všetci vlastníci lesa, správcovia alebo obhospodarovatelia lesa povinní zabezpečovať hliadkovaciu činnosť. 

Na otázky Štandardu reagovala zo štátneho podniku LESY SR Katarína Palková z Odboru komunikácie a marketingu: „Hliadkovacia činnosť v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru sa vykonáva najmä v dňoch pracovného pokoja a v mimopracovnom čase, a to formou pochôdzok, kamerovým systémom, leteckým protipožiarnym monitoringom alebo iným vhodným spôsobom.”

Ak sa posunieme ďalej za Bratislavu, kde štátny podnik Lesy SR vlastní pozemky, Palková nám spomína aj iné zariadenie (lesné kamery), ktoré okrem osôb vykonávajúcich hliadkovaciu činnosť, kontrolujú zákaz kladenia ohňa, a to „s využitím ASDS (automatizovaný stacionárny detekčný systém) schváleným Prezídiom HaZZ,” ktorý podľa jej slov monitoruje napríklad územie OZ Karpaty nonstop. 

Na otázku, aké sú výsledky a k čomu LESY SR aj vďaka ASDS prišli, Palková odpovie, že ľudia na zákaz reagujú rôzne: „Sú ľudia, ktorí s rešpektom vnímajú obdobie sucha a zároveň máte takých, ktorí si presadzujú len svoj záujem, nerešpektujú zásady ani pravidlá a nemajú problém založiť ohnisko kdekoľvek, opekať, ako aj nechať ohnisko neuhasené.”

Hovorkyňa Lesov SR upozorňuje aj na iný fakt, a to, že požiar môže vzniknúť aj neuhaseným odhodeným ohorkom z cigarety. „Stáva sa, že práve turistické chodníky sú často zdrojom takýchto ,nevinných požiarov,” uzatvára Palková.