Šéfovia futbalových líg a zástupcovia futbalistov podali sťažnosť Európskej komisii na FIFA

Tá podľa nich zneužíva svoje dominantné postavenie na trhu, keď jednostranne určuje hrací kalendár pre medzinárodné súťaže. Jednotlivé národné ligy ho musia nasledovať. Tento postup podľa nich ohrozuje ekonomické záujmy líg a zdravie hráčov.

FIFA, ilustračná snímka. Foto: Flickr.com FIFA, ilustračná snímka. Foto: Flickr.com

Sťažnosť predložila Medzinárodná federácia profesionálnych futbalistov FIFPro a organizácia European Leagues, ktorá združuje popredné európske futbalové ligy. Podľa nich FIFA porušuje európske súťažné právo tým, že dlhodobo odmieta zapojiť národné ligy a hráčske zväzy do rozhodovania o kalendári medzinárodných súťaží.

Takéto konanie spôsobuje problémy ligám a profesionálnym futbalistom, pretože FIFA rozhoduje o tom, ktorí hráči budú z ich materských klubov uvoľnení pre národné tímy. FIFA má právo sankcionovať kluby, ak povolaní hráči na reprezentačný zraz nedôjdu.

Národné ligy musia skracovať svoje súťaže, aby zodpovedali medzinárodnému kalendáru. To v praxi znamená buď zníženie počtu zápasov v sezóne, čo znižuje príjmy ligy a klubov, alebo zahustenie rovnakého počtu zápasov do kratšieho časového obdobia. Druhá možnosť má negatívny vplyv na hráčov, ktorí majú menej času na regeneráciu, pričom sa zvyšuje riziko ich zranení.

Navyše, FIFA nedávno rozšírila svoje Majstrovstvá sveta klubov, čo ešte viac zasahuje do plánov národných líg. Rozšírené majstrovstvá, ktoré sa budú konať v novom formáte od roku 2025, boli pre mnohé európske futbalové orgány poslednou kvapkou.

FIFPro a European Leagues vo svojej stížnosti uvádzajú, že FIFA svojím dlhodobým odmietaním zaviesť „jasný, transparentný a spravodlivý proces pri tvorbe kalendára medzinárodných zápasov“ zneužíva svoje dominantné postavenie na trhu a porušuje pravidlá hospodárskej súťaže EÚ.

FIFA podľa nich zastáva dvojitú rolu – je regulátorom svetového futbalu s mocou ukladať pokuty a zároveň organizátorom vlastných súťaží, z ktorých má finančný prospech. To spôsobuje konflikt záujmov, a FIFA by mala vykonávať svoju regulačnú funkciu transparentne, objektívne, nediskriminačne a primerane, ako to vyžaduje súdna prax súdov EÚ.

(european leagues)