Jedno dieťa chýba. Môže za to blahobyt? Prečo ľudia nemajú a nechcú potomkov

Zbrojenie, tabu storočia, výnimočný stav. To sú výrazy, ktoré sa v posledných mesiacoch objavujú vo vyjadreniach politikov, keď hovoria o demografii. Emmanuel Macron hovoril o zbrojení. Francúzsko je však známe – v porovnaní s ostatnými krajinami OECD – svojimi nadpriemernými investíciami do rodinnej politiky.

Ilustračná foto. Freepik.com Ilustračná foto. Freepik.com

Dlhodobo tiež patrí medzi krajiny starého kontinentu s mierne vyššou pôrodnosťou. Od roku 2010 však aj Francúzsko čelí poklesu. V rokoch 2022 až 2023 tam klesla pôrodnosť o šesť percent. V súčasnosti pripadá na jednu Francúzku v priemere 1,7 dieťaťa.

Vo Švédsku to nie je inak. V diskusiách sa stále dáva Švédsko za vzor, ale prehliada sa, že napríklad v roku 2023 pripadalo na jednu ženu 1,5 dieťaťa, čo je najnižší počet od roku 1749. Rovnaký problém rieši aj Nemecko alebo Švajčiarsko. Ani Česká republika na tom nie je dobre. Pohybuje sa okolo 1,6 dieťaťa na ženu a očakáva sa ďalší pokles. O demografickej núdzi sa hovorí v Južnej Kórei, ktorá uzatvára rebríček pôrodnosti s 0,7 dieťaťa na ženu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.