Ekonomika stojí pred Sofiinou voľbou

Už niekoľkokrát som v poslednom období upozorňovala, že hoci je Donald Trump pravicovejší politik ako Joe Biden, finančné trhy jeho víťazstvo, paradoxne, nepreferujú, pretože by s ním mohol vyschnúť prísun lacných vytlačených peňazí a mohlo by pribrzdiť (aj keď nie skončiť) tempo zadlžovania USA. A to finančné trhy nechcú.

Kamala Harrisová. Foto: TASR/AP Kamala Harrisová. Foto: TASR/AP

Pred niekoľkými dňami však Biden z kandidatúry na amerického prezidenta odstúpil, a tak sa politická predvolebná mapa zásadne prepísala. Pokiaľ vyjdeme z toho, že šanca Trumpovho protikandidáta, nech už ním bude ktokoľvek, odstúpením Bidena vzrástli, malo by to hypoteticky znamenať pre finančný trh istú úľavu. Opak je ale pravdou a ani po Bidenovom odstúpení sa na tom nič nemení. O čo teda ide?

Je to celkom ľahké. Pred Bidenovým odstúpením boli finančné trhy postavené – z ich uhla pohľadu – pred jednu zlú a jednu celkom dobrú možnosť. Teraz sú postavené pred zlý a horší variant. Pravdepodobnou náhradníčkou Joea Bidena by sa mohla stať Kamala Harrisová. A ak Biden bol ľavicový politik, Harrisová je z tohto pohľadu Biden vynásobený piatimi. A to už je trochu veľa aj na finančníkov z Wall Street. Vieme to z jej vlastnej prezidentskej kampane, ktorú rozbehla pred štyrmi rokmi, a nakoniec z nej odstúpila v Bidenov prospech.

Už teraz dosahujú Spojené štáty rekordné zadlženie. Biden rozhadzoval natoľko, že to vyvolalo infláciu, z dôsledkov ktorej sa dodnes USA spamätávajú v podobe stále ešte nepríjemne vysokých úrokových sadzieb a následného poškodenia konkurencieschopnosti. Harrisová však počas svojej kampane sľubovala výdavky ešte rádovo vyššie, než akých sa dopúšťal Biden. A čo je asi najhoršie: Harrisová chce zaviesť podobné opatrenia, aké začínajú pomaly ale iste postihovať Európu v dôsledku pomaly nabiehajúceho Green Dealu.

Tu si dovolím malú odbočku: ako dramaticky rýchlo sa Európa v dôsledku svojich vlastných opatrení prepadá, ukázali posledné indexy nákupných manažérov v priemysle. Tie sa totiž naprieč Európou zhoršili. Takže nielenže európsky priemysel sa zhoršuje, nielenže Európa prestáva byť priemyselnou, ale aj tieto indexy ukazujú, že zhoršovanie výkonnosti priemyslu bude pokračovať.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.