Darwinova evolučná teória podporuje belošskú nadradenosť, tvrdí anglická univerzita

Charles Darwin. Foto: Wikipedia.com Charles Darwin. Foto: Wikipedia.com

Ani najväčšie vedecké osobnosti histórie neuniknú obvineniam z rasizmu. Najnovšie si akademické progresívne prúdy v Spojenom kráľovstve zobrali na mušku otca evolúcie a teórie prirodzeného výberu Charlesa Darwina. Označujú ho symbol belošskej nadradenosti a rasistu.

Darwin sa stáva problematickým na univerzitnej pôde, informuje britský denník The Telegraph. Poukazuje na príručku Sheffieldskej univerzity, ktorá vysvetľuje učiteľom aj žiakom, že oslavovanie Charlesa Darwina by malo prestať. Považujú ho za jeden zo symbolov belošstva a eurocentrizmu vo vede, ktorý spôsobuje, že je prínos „menej privilegovaných vedcov“ prehliadaný.

„Je očividné, že veda nemôže byť objektívna a apolitická,“ píše sa ďalej v príručke školy. V dokumente uvádza, že výučba musí brať do úvahy vplyv kolonializmu na evolučnú biológiu. O Darwinovi sa v nej píše, že jeho cestovanie po svete či zbieranie vzoriek rastlín a zvierat boli len zásterka na mapovanie kolónií Britského impéria.

Tam sa to však nekončí. Podľa univerzity Darwinova teória prežitia najsilnejších „ospravedlňovala predstavu, že biela rasa je nadradená ostatným, a používal svoju teóriu sexuálneho výberu, aby zdôvodnil, prečo sú ženy jasne podradené mužom“. Týmto spôsobom údajne Darwin udržoval rasistické názory a zdôvodňoval nadradenosť bielych mužov.

Dnešnou optikou by boli skoro všetci rasisti

Príručka zožala vlnu kritiky. Profesor a biograf James Moore venujúci sa Charlesovi Darwinovi pre Telegraph uviedol, že podľa dnešných štandardov 21. storočia by boli všetci ľudia žijúci v minulosti rasisti. „Nielen vedci či prírodovedci, ale aj bojovníci proti otroctvu,“ dodal Moore.

Profesor tiež pripomína, že Darwin bol na rozdiel od mnohých svojich súčasníkov tvrdým bojovníkom za oslobodenie otrokov v Britskom impériu. Zároveň presadzoval vtedy relatívne revolučný názor, že všetky ľudské rasy sú si geneticky veľmi blízke, a nie úplne odlišné druhy.

Profesor a dejepisár z Oxfordu Nigel Biggar tiež pripomína Darwinov boj proti otroctvu. Názory vedenia univerzity, ktorá vydala spomínanú príručku, považuje za morálne hlúpe. Za rovnako hlúpe považuje predstavy, že Darwinovo cestovanie sprostredkovalo koloniálny útlak.

„Zaistila si Sheffieldská univerzita súhlas akademických zamestnancov pred propagáciou tejto ideológie, a povoľuje námietky z dôvodu svedomia? Ak nie, tak jej postup je autoritársky a pravdepodobne aj porušuje pravidlá akademickej slobody,“ tvrdí Biggar.

Dekolonizácia vzdelávania sa stáva bežnou

Ďalšími obeťami dekolonizačných snáh na Sheffieldskej univerzite mali byť aj vedci ako Isaac Newton, James Watson či Carl von Linné. Inštitúcia chcela skúmať, či počas života nemali prínos z koloniálnych aktivít.

Hovorca univerzity tieto kroky bránil a uviedol, že vzdelávacia inštitúcia neplánuje vylučovať kľúčové historické osobnosti z učebného programu. Chcú doňho len pridať menej reprezentované osoby, ktoré mali tiež značný prínos pre polia matematiky, vedy a strojníctva.

Nejde o prvý podobný prípad. Mnohé školské inštitúcie v západnom svete pristupujú k takzvanej dekolonizácii vzdelávacích osnov. To v praxi môže znamenať i rušenie klasických európskych osobností či diel, a ich nahrádzanie rozmanitejšími alternatívami. Tieto kroky sú mnohokrát v súlade s rasistickou kritickou rasovou teóriou.


Ďalšie články