Útok na slobodu nemeckých médií

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová zakázala nepopulárny, vládu kritizujúci, s AfD spriaznený a obsahovo pravicovo zameraný časopis Compact. A to s obrovskou policajnou podporou ešte predtým, ako sa mohla celá záležitosť vôbec dostať pred riadny súd.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová Nancy Faeserová. Foto: TASR/DPA

Okamžite im vypratali kancelárie a nábytok, zhabali bankové účty, zabavili počítače, mobilné telefóny a databázy a zrušili všetky webové stránky, kanály na YouTube a ďalšie internetové prezentácie. To, čo z úst ministerky vnútra znie ako „veľký úder proti pravicovému extrémizmu“ a proti hlásnej trúbe novej pravice v Nemecku, je v skutočnosti útok na slobodu všetkých médií v Nemecku.

Na to si treba trúfnuť

Zo všetkých politických prúdov a táborov sa teraz hrnie kritika, pretože ministerka vnútra použila nezvyčajný právny nástroj, čo nemožno pomenovať inak ako trik: úspešné, ale vyslovene protivládne médium vyradila z obehu pomocou zákona o „združovaní“. A to vďaka nezvyčajnej konštrukcii nemeckého práva, ktorá umožňuje, aby sa obchodná spoločnosť, v tomto prípade eseročka, za istých okolností považovala za združenie, a tak sa v jej prípade uplatnil spomínaný zákon.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.