Kontroverznú vežu má v nájme finančník Rattaj. Chce ju dostať preč z Tatier

ŠTRBSKÉ PLESO – V uplynulých dňoch sa na verejnosť dostala informácia, že tatranská atrakcia má nového nájomcu. Správca konkurznej podstaty rozhodol, že prevádzkovať stavbu, ktorá neraz rozprúdila vášne medzi milovníkmi našich veľhôr, bude spoločnosť Štrbské Pleso resort, „dcéra" Tatry mountain resorts, a. s. (TMR), ktorá spravuje rovnomenné horské stredisko vrátane Hotela FIS.

Veža ŠP Podľa mnohých kazí veža výhľad na tatranské končiare. Foto: vezasnov.sk

Igor Rattaj, predseda predstavenstva spoločnosti TMR, sa zhruba pred troma rokmi, keď vežu skolaudovali, nechal počuť, že keby jeho spoločnosť chcela povolenie na výstavbu niečoho podobného, tak zrejme by vypukla kvôli tomu národná revolúcia, a jeho žiadosť by neprešla.

„Neraz som navrhoval za TMR, že podpíšeme, kde je naša hranica, za ktorú nemienime ísť,“ zdôraznil úspešný biznismen v minulosti s poznámkou, že TANAP by si mal takéto veci odsledovať. „Je nefér, keď my sa zaviažeme, že nepostavíme ,len tak hocikde lanovku a následne iný potichučky povolí niekomu vystavať takúto vežu,“ povedal pred rokmi Rattaj.

Dnes je jeho rétorika jasnejšia. „Je to produkt cestovného ruchu a keď sa naskytla príležitosť, tak sme sa o jej nájom uchádzali. Ide o prvý krok k možnému vlastníctvu. V tejto chvíli je ťažké predpokladať, kto vežu v budúcnosti získa, ale ak by sme to boli my, chcel by som ju dostať – verím, že aj s podporou verejnosti – preč z Tatier,“ prízvukuje.

Nový nájomca uviedol do praxe v rámci prevádzky mnohé novinky. Foto: vezasnov.sk

Zaujímalo nás, ako to finančník plánuje zrealizovať, a kde by teoreticky, mohla veža napokon skončiť.

„Nebola biznisovo dobre domyslená. Architektonicky je postavená atraktívne, technicky zaujímavo, ale na zlom mieste, v centre Štrbského Plesa, v doline vedľa skokanských mostíkov. Ak by sme sa v budúcnosti stali jej vlastníkmi, rozmontovali by sme ju a odviezli preč. Tam, kde by nebola kontroverziou, ale unikátnou atrakciou, s potenciálom na vyššiu návštevnosť,“ vysvetlil pre Štandard renomovaný finančník.

Oslovili sme aj vedenie obce Štrba, pod ktorého správu patrí Štrbské Pleso. Starosta Michal Sýkora potvrdil, že o novom prevádzkovateľovi vyhliadkovej veže vedia, ale zatiaľ s Igorom Rattajom o tejto téme nehovorili. Prízvukuje, že rozhodnutie, ako bude prenajímateľ v budúcnosti so stavbou nakladať, je len na ňom.

Veža ešte pred výstavbou budila vášne. Foto: TASR

„Podľa môjho súkromného názoru táto veža na dané miesto nepatrí. Vo veci výstavby vyhliadkovej konštrukcie a jej kolaudácie sa však miestny stavebný úrad riadil súhlasnými stanoviskami dotknutých štátnych organizácií na úrovni okresu a kraja, zároveň boli určené aj jej parametre – výška aj šírka. Vo Vysokých Tatrách rešpektujeme zákon, že stavby sa môžu realizovať len so súhlasom orgánov ochrany prírody. Čo v prípade veže bolo z hľadiska vplyvu na prírodné prostredie dodržané,“ uviedol dlhoročný starosta s vysvetlením, že investor mal všetky súhlasné stanoviská na realizáciu, stavebný úrad bol preto povinný vydať príslušné rozhodnutia, či už stavebné alebo kolaudačné.

„Starosta obce musí ako štatutár podpísať takéto rozhodnutia, bez ohľadu na to, čo si o tom ako súkromná osoba myslí,“ zdôraznil Sýkora so zmienkou, že veža má svojich podporovateľov, ale aj neprajníkov, podobne to vnímajú i domáci.

Nový nájomca informoval o zmenách v prevádzke atrakcie. Keďže veža je produkt cestovného ruchu, je logické, že vedia prepojiť jej fungovanie s programom Gopass a ostatnými službami na Štrbskom Plese.

„Otvorená bude denne a vstupenky si bude možné zakúpiť online cez portál alebo aj v klientskom centre na Štrbskom Plese. Ponúkame možnosť kúpy kombinovaných lístkov. Vstup do veže + výlet lanovkou na Solisko (1814 m n. m.), takže návštevník si môže za zvýhodnenú cenu pozrieť a porovnať výhľady nielen z ,doliny, ale i z úpätia Predného Soliska, prípadne po krátkej túre aj zo samotného vrcholu. Výstup na vežu je zároveň v cene pobytu pre všetkých hostí hotela FIS,“ vysvetľuje hovorca TMR Marián Galajda.

Prvotné informácie hovoria, že najväčší záujem je zatiaľ o sólo výstup, ale predaj nového kombinovaného lístka sa už tiež dobre rozbieha. Vyhodnotenie novinky plánujú urobiť až na konci leta.

Bývalý, dnes čestný prezident Zväzu hotelov a reštaurácií SR a riaditeľ Hotela Patria Jozef Bendžala prijal informáciu o tom, že novým nájomcom vyhliadkovej veže je Igor Rataj pozitívne.

„Je to dobrý ťah. Súhlasím aj s tým, čo povedal o stavbe, že ju chce dostať preč z tohto prostredia. Veža hneď od prvopočiatku bola odsúdená na to, aby odtiaľ ,zmizla. Aj názory našich hostí boli takmer stopercentne kritické. Nepozdávalo sa im miesto, kde stavba vyrástla. Neraz mi to spomenuli,“ uviedol pre Štandard renomovaný hotelier, ktorý prezradil, že osobne neabsolvoval ani jediný výstup na spomínanú vežu.

Šéf rezortu cestovného ruchu a športu SR Dušan Keketi je presvedčený, že vyhliadkové konštrukcie tohto typu sú vo všeobecnosti veľmi zaujímavé pre turistov.

„Konkrétne tú na Štrbskom Plese som mal možnosť vidieť viackrát a vzhľadovo sa výrazne nelíši od podobných atrakcií v Európe. Diskusia môže vzniknúť ohľadom jej umiestnenia. Je to strategická otázka, či Tatry vnímame ako národný park s prísnym stupňom ochrany a bez ďalšej výstavby alebo ako centrum cestovného ruchu, v ktorom je umožnené aj budovanie zaujímavostí pre návštevníkov,“ povedal minister.

Atrakciu prevádzkuje spoločnosť Štrbské Pleso resort, „dcéra“ TMR. Foto: vezasnov.sk

Dodal, že veže v Bojniciach a v Bachledovej doline plnia svoj účel, lákajú návštevníkov, a aj pri nich môžeme diskutovať o vhodnosti ich umiestnenia a vplyve na výhľady.

„Vždy sa nájdu ľudia, ktorým sa niečo nebude páčiť. Podľa môjho názoru je otázka premiestnenia stavby plne v kompetencii investora, ale každopádne, bol by som rád, keby atrakcia zostala na Slovensku,“ uzavrel minister stanovisko pre náš denník.

Iný názor na vežu má bývalá misska a hovorkyňa Národného divadla Košice, Andrea Tatarková, ktorá sa nikdy netajila tým, že stavba sa jej nepáči, a nemá čo robiť v srdci Vysokých Tatier. „Okrem toho, že je neforemná a neladí s horským prostredím, kazí aj celkový dojem z výhľadu na tatranské končiare. Ja osobne by som ju zbúrala,“ povedala nekompromisne.


Základné informácie o Vyhliadkovej veži na Štrbskom Plese:

– výška: 53 metrov s 15° náklonom

– poloha: nadmorská výška 1367 m n. m.

– konštrukcia: obvodový plášť veže tvorí 24 stĺpov s drevenými prvkami

– doplnky: suchý, 61 m dlhý tobogán, pochôdzna sieť, presklená lávka.


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac

Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac