Na lekárov sa dlho čaká aj po smrti. Prehliadky mŕtvych sú pre nich neatraktívne

ŽILINA – Koncom júna otriasol verejnosťou prípad staršieho muža, ktorému v penzióne pri Žiline bolo nevoľno a napokon na mieste zomrel. Príbuzní čakali na príchod prehliadajúceho lekára až 12 hodín. Rodina bola pobúrená a situácia poukázala na závažný problém – nedostatok prehliadajúcich lekárov.

vražda dievèa màtvola màtva Martina T. polícia zaisovanie stôp Lekárov je nedostatok. Ako je to s prehliadaním tiel na Slovensku? Ilustračná fotografia: Lýdia Vojtaššáková/TASR

Prehliadky mŕtvych tiel nepochybne patria k menej príjemnej práci lekárov. Na Slovensku spadajú prehliadky mŕtvych zo zákona pod Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

Vykonávajú ich lekári v ústavných zdravotníckych zariadeniach a mimo nich, teda priamo v teréne. Zatiaľ čo v prvom prípade sa o mŕtvych postarajú ošetrujúci lekári, prehliadky v teréne sú založené na báze dobrovoľnosti.

Psychicky náročné, finančne nezaujímavé

Prípad pri Žiline vyvolal medzi ľuďmi rozporuplné pocity. Obrátili sme sa na Slovenskú lekársku komoru (SLK) v snahe zistiť, ako situáciu s prehliadkami vnímajú naši lekári.

„Mimo ústavných zdravotníckych zariadení vykonávajú lekári prehliadky na základe dobrovoľnosti, ale musia absolvovať školenie na ÚDZS a získať certifikát. Táto práca nie je veľmi atraktívna, pretože je psychicky a často aj fyzicky náročná,“ objasnila pre Štandard Nancy Závodská z oddelenia komunikácie SLK.

Okrem toho si lekár zabezpečuje sám dopravu a väčšinou na svojom aute, čo tiež znižuje motiváciu. Jedna prehliadka trvá v priemere od 30 do 50 minút, v prípadoch, kde musí lekár spolupracovať s kriminalistami, to však môže trvať aj niekoľko hodín. Táto práca je taktiež náročná na psychiku, keďže sa lekár často stretáva aj s brutálnymi vraždami či smrťou maloletých osôb.

Hovorkyňa ÚDZS Monika Beťková vyhlásila, že v ideálnom stave by na každý okres mal byť aspoň jeden prehliadajúci lekár na každý deň, avšak o túto činnosť, žiaľ, nie je z radov lekárov záujem.

„Lekári však chýbajú vo všetkých častiach zdravotníctva na Slovensku. Prehliadajúcich lekárov vykonávajúcich prehliadky mŕtvych tiel mimo zariadení poskytovateľa ústavnej zdravotnej starostlivosti (ÚZS) je na Slovensku približne 150, čo nie je dostatočný počet,“ uviedla.

Úrad priebežne monitoruje výkon prehliadok v okresoch a reaguje na potreby personálneho posilnenia. „V zariadeniach poskytovateľov ÚZS vykonáva prehliadky mŕtvych tiel celkovo vyše dvetisíc lekárov. Našou snahou je, aby bol systém manažovateľný, teda aby v ňom figuroval dostatočný počet lekárov s náležitou odbornou praxou a skúsenosťami. Koordinácia výkonu prehliadok prebieha na dennej báze,“ pokračovala Beťková.

Vízie do budúcnosti

Prirodzenou otázkou teda ostáva, či môžu lekári na Slovensku očakávať, že za obhliadky zosnulých dostanú vyššiu odmenu, ktorá by ich motivovala. V súčasnosti na webe ÚDZS uvádzajú, že úrad uhrádza 40 eur bez DPH za jednu vykonanú prehliadku mŕtveho tela a 45 eur bez DPH za prepravu. To však stále nie je dostačujúce.

„Tak, ako sa vyvíja trh práce, tak sa menia aj podmienky zabezpečovania tejto služby. V dohľadnom čase bude potrebné urobiť aj zásadnejšie zmeny pre udržateľnosť tohto systému jednak cenovou úpravou a možno aj právnou úpravou, popri opakovanom oslovovaní nemocníc, VÚC, pracovných portálov a podobne. Výška odmeny je stanovená zohľadnením priemerného časového fondu na výkon prehliadky a priemerných nákladov na PHM,“ reagovala Beťková.


Zaujímali sme sa aj o spomínaný prípad pri Žiline. Je 12-hodinové čakanie naozaj bežné? „Jeden z faktorov, ktorý spôsobuje dlhé čakanie na lekára, je ten, že počas služby sa môže vyskytnúť viac úmrtí v rôznych okresoch, čo predlžuje čas príchodu na prehliadku. V takýchto prípadoch je dobré, ak lekár zavolá príbuzným a informuje ich, kedy asi príde, aby sa vedeli pripraviť,“ vysvetlila Závodská.

Štandard oslovil aj dotyčného prehliadajúceho lekára, ten však do uzávierky neodpovedal.