Obranyschopnosť? Nemecko to nedokáže

To je zvláštne: nemecké mierové hnutie, kedysi silné, aspoň dovtedy, kým ho ešte podporovala NDR (a Sovietsky zväz), zabudlo na znak mieru. Nemecko sa stalo semeniskom vojnychtivých politikov (a médií). To je v podivnom kontraste s jeho skutočnými vojenskými schopnosťami. V prípade útoku by totiž nebolo schopné ubrániť ani seba, nieto ešte Ukrajinu.

Wachsoldaten der Bundeswehr 2024-07-24 Deutschland, Berlin Soldaten des Wachbataillons der Bundeswehr bei der Begrung des neuen britischen Verteidigungsministers durch den Bundesverteidigungsminister mit militrischen Ehren. *** Bundeswehr Guard Soldiers 2 Vojaci gardy Bundeswehru. Ilustračná foto: Profimedia.sk

Americký politik JD Vance, „Running Mate“ Donalda Trumpa, nedávno na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii samoľúbo poznamenal: „Deindustrializujete svoju vlastnú krajinu a zároveň hovoríte, že Putina treba poraziť za každú cenu. Ak treba Putina poraziť za každú cenu, potom, milí nemeckí priatelia, prestaňte deindustrializovať svoju vlastnú krajinu v mene smiešnej zelenej energetickej politiky.“

Nielen to však chýba krajine, v ktorej bol kedysi priemysel na svetovej úrovni. Spoločnosti jedna za druhou z trhu odchádzajú alebo končia svoje činnosti úplne. Predovšetkým však do boja sotva môžeme poslať nejakých vojakov. Jednoducho takmer žiadnych nemáme, odkedy krajina v júli 2011 pozastavila povinnú vojenskú službu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.