Chudobný africký Sahel odmietol vazalstvo. A dal tým lekciu bohatej Európe

Tri africké vlády, ktoré založili Konfederáciu sahelských štátov, sú vo vojenských uniformách a k moci sa dostali prevratmi. Napriek tomu môžu vyjadrovať nálady obyvateľstva lepšie ako desiatky ich afrických kolegov. Odmietnutím arogancie a vykorisťovania zo strany politického Západu však dali cennú lekciu aj Európe. Píše profesor Petr Drulák.

First summit of the heads of state of the Sahel Alliance Plukovník Assimi Goïta (vpravo), dočasný prezident Mali, brigádny generál Abdourahamane Tiani, dočasný prezident Nigeru, a kapitán Ibrahim Traoré, dočasný prezident Burkiny Faso, sa zúčastňujú na prvom samite konfederácie Aliancia sahelských štátov, ktorú založili. 6. júla 2024, Niamey, Niger. Zdroj: ČTK / DPA / Djibo Issifou

Začiatkom júla sa najvyšší predstavitelia Nigeru, Mali a Burkiny Faso dohodli v nigerskej Niamey na založení Konfederácie sahelských štátov. Od uzavretia obrannej aliancie v septembri minulého roka tým podnikajú ďalší krok k posilneniu nezávislosti od Francúzska a USA, ale aj od Ekonomického spoločenstva západnej Afriky, ktoré považujú za nástroj západných záujmov.

Popri spoločnej obrane proti povstaleckým skupinám chcú koordinovať využívanie vody a ďalších prírodných zdrojov, spolupracovať v doprave a energetike a na úkor dominantnej francúzštiny podporovať v médiách miestne jazyky.

Odmietnutie francúzskej arogancie a vykorisťovania


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.