Európska komisia hodnotí právny štát na základe dojmov a nepresností

Každoročné hodnotenie právneho štátu zo strany Európskej komisie by malo poukazovať na legislatívne a iné nedostatky členských štátov s cieľom neustáleho zlepšovania právneho prostredia. Správa s odporúčacím charakterom by bola skvelým nástrojom usmerňovania štátov zabraňujúcim vybočeniu z mantinelov európskych hodnôt, ak by bola postavená na objektívnych faktoch, a nie na dojmoch osôb, ktorých správa ani nemenuje.

Ursula von der Leyenová Ursula von der Leyenová. Foto: Olivier Matthys/Profimedia.sk

Správa o právnom štáte skúma pozitívny aj negatívny vývoj vo všetkých členských štátoch v štyroch kľúčových oblastiach právneho štátu: súdny systém, protikorupčný rámec, pluralita a sloboda médií a ďalšie inštitucionálne otázky súvisiace s mechanizmami bŕzd a protiváh.

Zahŕňa kapitoly o jednotlivých krajinách pre všetkých 27 členských štátov, ktoré sa opierajú o kvalitatívne hodnotenie vykonané Komisiou, analyzujú nový vývoj od predchádzajúcej správy a nadväzujú na výzvy a vývoj identifikovaný vo vydaní z roku 2023.   

Správa nie je právne záväzná


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.