Koľko ochrany znesie demokracia?

Cieľom nemainstreamových médií je zvrhnúť režim, tvrdil Jürgen Elsässer, šéfredaktor časopisu Compact, predtým, ako bol – zatiaľ – sám zvrhnutý. Médiá a sociálne siete zaplavili prednedávnom fotografie staršieho pána, ktorý stál v župane vo dverách svojho domu. Obklopili ho viac ako dve desiatky kukláčov. Nasledovala domová prehliadka – rovnako ako na iných miestach v Nemecku. Do akcie sa zapojili stovky policajtov po celej krajine.

Jürgen Elsässer, šéfredaktor zrušeného časopisu Compact. Foto: Profimedia.sk

Mesačník mal náklad 40-tisíc kusov, kanál na YouTube mal viac ako 300-tisíc odberateľov a počet zobrazení napríklad článku o Nordstreame presiahol jeden milión. Dňa 5. júla 2024 časopis zakázali, zverejnili to 16. júla 2024.

Nancy Faeserová, ministerka vnútra, to odôvodnila „militantnou agresiou proti ústavnému poriadku“, hovorila aj o „duchovnom podpaľačstve“ a spomenula, že zobrazovanie migrantov a židov je štváčske. Toto médium bolo už dlho v hľadáčiku ministerstva a v roku 2021 ho Spolkový úrad na ochranu ústavy zaradil do kategórie „zaručene extrémistické“.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.