Akého pohlavia je Imán Chalíf, ktorý na olympiáde boxuje so ženami? Biológovia reagujú

Alžírsky boxer Imán Chalíf, ktorý vo štvrtkovom osemfinálovom zápase ženskej velterovej váhy porazil Talianku Angelu Cariniovú, sa stal predmetom rozsiahlych špekulácií o pohlaví a genderovej identite. Hoci sa Alžírčan v rokoch 2023 a 2022 podrobil testovaniu, relevantné športové orgány odmietli zverejniť detaily o výsledkoch. Viac svetla by do prípadu mohli vniesť biológovia, ktorí rozumejú poruchám sexuálneho vývinu.

Paris 2024 Olympic Games - Carini abbandona dopo pochi secondi, poi piange Imán Chalíf gestikuluje po zápase s Angelou Cariniovou 1. augusta 2024. Foto: Profimedia.sk

Zosumarizujme si, čo o Imánovi Chalífovi doteraz vieme. Rovnako ako boxer z Taiwanu Lin Ju-ťing, ktorý je v Paríži tiež predmetom kontroverzií, má Chalíf v dokladoch uvedené ženské pohlavie. Uviedol to hovorca Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Mark Adams.

Ďalším nespochybneným faktom je, že oboch športovcov v roku 2023 diskvalifikovali zo svetového šampionátu v indickom Novom Dilí. Neuspeli totiž v testoch na určenie pohlavia. Informovala o tom Medzinárodná boxerská asociácia (IBA), ktorá svetový šampionát organizuje.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami