Diaľnica D1 pri Bratislave sa opäť uzavrie, cez víkend pokračujú zmeny v doprave

Motoristi sa môžu pripraviť na ďalšie obmedzenie na diaľnici D1 v okolí hlavného mesta. Niekoľkohodinová uzávera v nedeľu 4. augusta v smere na Trnavu znamená druhú etapu prác na zmene dopravy na tomto úseku. Národná diaľničná spoločnosť v piatok informovala, že D1 sa uzatvorí medzi Zlatými pieskami v Bratislave a Sencom. 

policajti odkláòajú dopravu z dia¾nice D1 v smere z Trnavy do Bratislavy po nehode kamióna Ilustračná foto: Lukáš Grinaj / TASR

Zmena vedenia dopravy je nevyhnutná pre hĺbkovú rekonštrukciu súčasnej vozovky D1. Vozovka je po takmer polstoročí prevádzky na hranici svojej životnosti, úsek kapacitne nepostačuje súčasným dopravným nárokom a rozšírenie je nevyhnutné pre dokončenie križovatky D1/D4.

Modernizácia, rekonštrukcia a rozšírenie D1 pri Bratislave podľa diaľničiarov vstupuje do ďalšej fázy. Po dokončení rozšírenia na úseku medzi križovatkami Bernolákovo a D1/D4 sa spúšťa komplexná rekonštrukcia vozovky, ktorej významná časť je v užívaní už od 80. rokov minulého storočia.

Uzávera do nedeľných popoludňajších hodín

„Úsekom denne prechádzajú desaťtisíce motoristov. Každý jeden motorista si určite plne uvedomuje, že investícia do rozšírenia a modernizácie úseku je absolútnou nevyhnutnosťou pre celé západné Slovensko,“ povedal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Filip Macháček.

Postupné obmedzenie dopravy na uvedenom úseku D1 sa začne túto nedeľu od 1.00 h, pričom o 3.00 h bude diaľnica uzatvorená až do poobedných hodín. Počas nedeľnej uzávery D1 pri Bratislave vyznačia nové jazdné pruhy, umiestnia dopravné značenia a vykonajú všetko potrebné pre zaistenie bezpečnej dopravy z Bratislavy v troch zúžených jazdných pruhoch.

V nasledujúcich mesiacoch bude trvať rekonštrukcia pôvodnej vozovky, z ktorej počas posledných dvoch víkendov bola odklonená doprava.

Niekoľkomesačné obmedzenie križovatky Bernolákovo

„Časy uzávierok a obmedzení pre vykonávané práce boli cielene nastavené tak, aby prebiehali v časoch s najnižšou dopravnou intenzitou,“ podotkol Filip Macháček. Ako počas posledného júlového víkendu, tak aj v túto nedeľu podľa neho budú práce bez prestávok a v plnom nasadení.

Presmerovanie a rekonštrukčné práce si podľa NDS vyžiadajú aj niekoľkomesačné obmedzenie fungovania križovatky Bernolákovo (Triblavina). Odbočenie z Bernolákova či Chorvátskeho Grobu na D1 smer Bratislava zostáva uzatvorené od minulého víkendu. Pripájací pruh z križovatky na D1 využíva doprava ako zúžený pomalý pruh D1 do Bratislavy.

Od nedele 4. augusta nebude technicky možné využívať ani odbočenia z Bratislavy na Bernolákovo či z Bernolákova na Žilinu a Nitru. Na tejto strane diaľnice bude prebiehať hĺbková rekonštrukcia pôvodnej vozovky.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac